Novi izvestilac Bilčik za N1: Kosovo je ključno pitanje evrointegracija Srbije

Slovački parlamentarac Vladimir Bilčik preuzeo je funkciju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju u novom sazivu tog tela umesto Dejvida Mekalistera.

“Moj prvi prioritet biće da razgovaram sa parlamentiarcima u Evropskom parlamentu šta je do sada urađeno da se pomogne Srbije na putu ka EU, ali cu uskoro otići i u Beograd gde ću takođe organizovati sastanke. Želim da budem konstruktivan glas koji podržava ambicije Srbije, ali fer i otvoren glas oko zadataka koje je potrebno uraditi kako bi smo mi pogurali pitanje proširenja”, rekao je on.

Bilčik funkciju preuzima u osetljivom trenutku za odnose Unije i regiona. Istorijskom greškom naziva odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ipak je optimista da će evroparlamentarci uspeti da neutrališu negativan efekat koji takva odluka može da ima na region i vrate kridibilitet Uniji.

“Mislim da su EU i zemlje članice delimično podrile spostveni kredibilitet. Šteta je napravljena i sada je moramo popraviti. Postoje brojni glasovi u EU koji podržavaju proširenje i koji razumeju pitanje kredibiliteta i ja se nadam da stvari mozemo obrnuti. Jedina kredibilna, bezbedna, prosperitetna i politički pouzdana budućnost Zapadnog Balkana je ona koja vodi ka članstvu u EU. To je evropska budućnost na kojoj moramo raditi”, rekao je on.

Bilčik kaže da je Kosovo bilo, jeste i ostaće ključno pitanje evrointegracija Srbije.

“Zbog toga i govorim da nam je potreban napredak, potrebno je da otključamo pregovore Beograda i Prištine”, ističe on.

Da li je to u ovom trenutku moguće?

“Ako je proširenje EU krajnji cilj, onda mora biti moguće”, odgovorio je Bilčik.

Novi izvestilac EP za Srbiju kaže da vraćanje kredibiliteta Unije, ali i ozbiljna posvećenost procesu proširenja mogu pozitivnoj uticati na smanjenje potencijalne nestabilnosti u regionu.

Izvor N1

Comments