Sretenović: Srbija dobija političku podršku Rusije

Stanislav Sretenović, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju navodi za RTS da su juče tokom posete Dmitrija Medvedeva poslate tri poruke – da Rusija pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, da se nastavalja saradnja na ekonomskom i političkom planu i da se i dalje simbolički obeležava nešto što se dogodilo pre 75 godina, kada je Beograd oslobođen uz pomoć Sovjetske Crvene armije.

Stanislav Sretenović je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS- naveo da je za Srbiju veoma bitna politička podrška Moskve.

“Politička podrška Rusije je veoma važna zato što Rusija predstavlja jednu od pet stalnih članica Saveta bezbednosti”, ističe Sretenović.

Dodaje da su tokom posete Dmitrija Medvedova poslate tri poruke.

“Političke poruke Rusije su veoma jasne. Prva i najvažnija poruka je da Rusija daje podršku Srbiji na međunarodnom planu na osnovu Rezolucije 1244. Daje podršku srpskom stavu vezanom za pitanje Kosova i Metohije. Druga poruka je da se nastavalja saradnja na ekonomskom i političkom planu i treća poruka da se i dalje simbolički obeležava nešto što se dogodilo pre 75 godina, kada je Beograd oslobođen uz pomoć Sovjetske Crvene Armije”, objašnjava Sretenović. 

Govoreći o ekonomskim odnosima ističe da se nastavlja ekonomska saradnja.

“Rusko tržište je veliko i Srbija možda može da plasira svoje proizvode, ali je pitanje da li Srbija sa svojim ekonomskim kapacitetima može da iznese tako veliko tržište”, navodi Sretenović.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije navodi da su ih u proteklim decenijama obeležili kako usponi tako i padovi.

“Istorijski gledano oni su tekli u velikim usponima i padovima. Dmitrij Medvedev je govorio o tim odnosima. Ono što je najbitnije za period u poslednjih 75 godina je to da je sa oslobođenjem Beograda uspostavljena jedna kultura sećanja koja je vezana za 20. oktobar 1944.  za Beogradsku operaciju koja je bila jedna od najvažnijih operacija na Balkanu u toku Drugog Svetskog rata i tada je uspostavljena jedna tradicija prihvatanja tadašnjih Sovjetskih, a kasnije Ruskih gostiju u Beogradu i zajednički izlazak delegacija na zajednička groblja”, objašnjava Sretenović. 

Kako kaže u nekim periodima se uloga Crvene armije u Oslobođenju Beograda uzdizala, a u nekim minimizovala.

Izvor RTS

Comments