Pisac Slobodan Vladušić večeras u “Akvarijusu”

Gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u četvrtak 10. oktobra od 20 časova biće srpski književnik i proučavalac književnosti Slobodan Vladušić, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Razgovor koji se sa našim istaknutim umetnikom i inteletkualcem u „Akvarijusu“ organizuje povodom njegovih novih knjiga „Veliki juriš“ i „Književnost i komentari“ vodiće pisci i književni kritičari Aleksandar Dunđerin, Žarko Milenković i Marko Tošović. Posetioci će biti u prilici da nove Vladušićeve knjige nabave po sniženim cenama. Ulaz je slobodan. Rezervacije poželjne.
Slobodan Vladušić (Subotica 1973) jedan je od retkih univerzitetskih profesora u Srbiji koji živi i deluje u skladu sa idejom kako se intelektualcem može nazvati samo ona ličnost koja ima moralni refleks na sve društvene pojave, bez obzira na rizik i eventualno stradanje. Dao je veliki doprinos izučavanju kulture i literature i najviše je u prve dve decenije 21. veka obogatio srpsku teorijsku i filozofsku misao, pre svega delima Crnjanski, megalopolis i Književnost i komentari.
Pored knjiga teorijske proze Slobodan Vladušić je i autor tri romana. Svojim debitantskim ostvarenjem, romanom Forvard (Stubovi kulture, 2009), u značajnoj meri je osvežio srpsku književnu scenu i pokazao da ona može da ide u korak sa savremenom (post)humanističkom misli koja je ispisala neke (nove) velike teme, primerene duhu epohe. Mi izbrisani (Laguna, 2013) je sajber roman u kome se ukrštaju virtuelni svet (izgrađen po motivima Second Life) i realni svet koji reprezentuju jedan odvratan ali istinit događaj koji se zbio u Subotici, malo sirovih erotskih scena i na kraju reflektor koji sve to osvetljava, a to je Kosovo. Roman Veliki juriš (Laguna, 2018) pokušaj je da se u strukturu istorijskog romana (o Prvom svetskom ratu) interpolira žanr krimi romana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još