“Umetnost daje, a ne traži ništa zauzvrat”


Izvođenjem predstave “Ivkova slava u Prizrenu” i dodelom godišnjih nagrada, Narodno pozorište Priština je proslavilo je 71. godišnjicu rada.

Direkton NPP Predrag Radonjić dodelio je nagrade radnicima i saradnicima pozorišta.

Među dobitnicima nagrada su: Milan Vasić, Jasmina Stoiljković, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Dejan Stević, Milan Karadžić, Nebojša Bradić, Slobodan Skerlić. Zatim, novinarka Jasmina Stojković koja je dobila nagradu za doprinos u medijskom praćenju, a uručena je i nagrada za najvernijeg gledaoca koja je pripala Nebojši Sudimcu.

Nakon dodele nagrada, publika je uživala u predstavi “Ivkova slava u Prizrenu”.

Reditellj predstave i glumac NPP-a Bojan Stojčetović govoreći o predstavi kazao je da je nateže bilo prilagoditi komediju drami i sklopiti priču koja, kako je rekao, uopšte nije naivna.

“Mi smo napravili jednu ozbiljnu dramu u nekim momentima i sa elementima tragedije. Intervencija na tekstu je bila najteži posao. Autorska ekipa je bila takođe sjajna”, istakao je Stojčetović i izrazio nadu da će ova predstava živeti.

“Bitno je da i van Kosova, u centralnoj Srbiji vide ovu priču, jer će time iz prve ruke videti kako ovde žive neki ljudi. Mnogi banalizuju život na Kosovu i Metohiji, međutim, ovde običan čovek strada i u ovoj predstavi o tome pričamo”, dodao je Stojčetović.

Glumac Milan Vasić je u ovom pozorištu već 11 godina, ističe da je ekipa sa kojom je radio na predstavi veoma dobra.

„Moja uloga u ovoj predstavi je poznata kao `Ivko komičar`, tačnije komičan lik, jer svi znaju Ivkovu slavu kao komediju, ali Bojan Stojčetović je hteo da napravi nešto drugo. Mi smo komediju pretovrili u tešku dramu, koja počinje kao jedan deo kosovske komičnosti, kosovski humor, dok ne dođe do teške drame. Ivkov lik u ovoj predstavi je kopleksan i ozbiljan lik, i meni jedan od težih za igranje u poslednjih par godina, jer nosim celu predstavu“, rekao je Vasić.

Čovek kome je pripala nagrada za najvernijeg gledaoca, Nebojša Sudimac, ispratio je i ovu predstavu NPP-a.

„Drago mi je što sam dobio ovaj vid priznanja. NPP gledam od devedesetih godina ,dok su još bili na matičnoj sceni u Prištini. Ovo je jedno od priznanja koje ne obavezuje dobitnika, zato što umetnost samo daje, a ne traži ništa zauzvrat“, rekao je Sudimac.

Za ovu jesenju pozorišnu sezonu planirana su brojna gostovanja NPP-a , kako širom Kosova, tako i u centralnoj Srbiji. Pored toga planirana su i gostovanja u regionu, a ukoliko se steknu uslovi i gostovanja u inostranstvu.

Izvor Radio KIM

Comments

Pročitaj još