Književno veče Slobodana Vladušića u Gračanici

Dom kulture “Gračanica” organizuje književno veče posvećeno Slobodanu Vladušiću povodom romana “Veliki juriš” i knjige teorijske proze “Književnost i komentari” u petak (11. oktobar) sa početkom u 19 časova.

“Roman “Veliki juriš” Slobodana Vladušića donosi jedno posebno, srpsko osećanje Prvog svetskog rata, kao svedočanstvo o autentičnom iskustvu koje ne može i ne smie biti izbrisano“ ističe književni kritičar Marko Tošović.

„Najoriginalniji doprinos Književnosti i komentara nije odbrana autonomije književnosti – viđenje književnosti kao autonomne duhovne tvorevine uvek je imalo uticajne predstavnike u srpskoj kritici i teorijskoj misli – već detaljna, pronicljiva i po mnogo čemu samosvojna analiza kulturne i ideološke situacije nastale posle sloma evropskog komunizma, i njenih posledica po književnost i njen položaj u društvu“ napisao je o knjizi prof. dr Leon Kojen.

Slobodan Vladušić (Subotica 1973) pisac, esejista, profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je romane: Forward (2009), Mi, izbrisani (2013) i Veliki juriš (2018); knjige teorijske proze: Degustacija strasti (1998), Portret hermeneutičara u tranziciji (2007), Na promaji (2007), Ko je ubio mrtvu dragu (2009), Crnjanski, megalopolis (2011) i Književnost i komentari (2019), kao i knjigu: Košarka, to je Partizan (2016).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još