• Početna>
  • Vesti>

Simić, Popović i Drecun o održanim izborima za kosovski parlament

Srpska lista je na parlamentarnim izborima za kosovski parlament u nedelju 6.oktobra osvojila svih  10 zagarntovanih mesta za Srbe. O izborima koji su održani u nedelju na Kosovu za „Novo jutro“ televizije Pink  govorili su predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, potpredsednik Srpske liste Igor Simić i član Predsedništva SL Srđan Popović.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je rekao da su bili veliki pritisci na Srbe sa KiM, ali  da je jedinstvo pobedilo.

„Kada se posao uradi onako kako treba, a Srbi na KiM su pokazali jedinstvo i slogu, onda se takvi pritisci ostave po strani. Protivnici Srpske liste su imali na raspolaganje  jedan ceo agenturni aparat određenih ambasada i kosovske institucije koje su zloupotrebljavale svoja ovlašćenja ,kršeći sopstvene zakone  i pokušavajući da nametnu Srbima nekakve predstavnike , koji bi ustvari zastupali nekakve privatne interese. Ono što se pokazalo, jeste  da kada Srbija zove baš kao u spotu, Srbi na KiM znaju kako da se ponašaju. Osvojili smo više od 96 odsto glasova svih Srba na KiM, a u nekim opštinam i 98 odsto kao što je  Kosovska Mitrovica. Ne govorim da su predstavnici Srpske liste idealni i da mi nemamo mane, ono što bi rekao naš narod“ nema drveta bez grane,tako da i nema čoveka bez mane“ . Pokazalo je da kada je teško lako se ujedinimo u borbi za opstanak i ostanak i osnovnih i pojedinačnih i kolektivnih prava srpskog naroda, koji se krše i ovaj izborni proces je to pokazao. Podsetiću, oduzimanjem prava glasa za više od 4000 Srba posebno na severu KiM, zabrana spota u kojem se kaže „Srbija zove“ , a kaznili su nas sa 30 000 evra,mogli smo da jednoj porodici sa tim parama podignemo kuću. Za spot Nenada Rašića gde simpatizere zove monstrumima , kažnjen je samo sa 5000 evra.Što nas više pritiskaju na kraju mi složniji i napravimo ovakav rezultat“, rekao je Simić.

Prema rečima Srđana Popovića veoma je značajno što su Srbi dobili svih 10 zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu.

„Veoma je značajno i posebno raduje,  da kada se pređe Merdare i Jarinje da nema mesta za podele. Sada je lakše da gradimo budućnost, možemo da postavljamo čvrste temelje Srba i naših  nacionalnih  interesa na KiM, a posebno južno od Ibra gde je život specifičniji i najbitnije je da su Srbi shvatili ozbiljnost ove situacije i sigurno će budući srpski poslanici na mnogo jači način  zastupati svoje interese kako u kosovskom parlamentu , a nadamo se i u drugim institucijama. Ponosan sam što naš narod nije podlegao pritiscima i sigurno nas čeka bolja budućnost na KiM“, rekao je Popović.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun  rekao je da je ostvareno jedinstvo srpskog naroda.

„ U narednom periodu nema prostora da se manipuliše Srbima  i da jednostranim potezima donose štetu srpskim interesima na KiM.Srpska lista će sada imati mogućnosti  da sprečeva donošenje zakona , koji su štetni po  interese srpskog naroda , akoji zahtevaju podršku srpskih predstavnika. Biće nastavljena pomoć države Srbije srpskom narodu naročito preko ekonomskih programa, da bi se ojačala ta mogućnost za opstanak  i povratak srpskog naroda i da se ojača sistem obrazovanja i socijalne zaštine.Sada Srbija ima pun kapacitet da pregovara sa Prištinom jer je Srpska lista dobila potpunu podršku naroda“.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još