Pet miliona dolara za čišćenje zaostalih eksplozivnih naprava na Kosovu

S

Sjedinjene Američke Države izdvojile su dodatnih 5 miliona dolara za čišćenje kasetne municije i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na Kosovu, saopšteno je iz Ambasade u Prištini.

Obezbeđenim novcem će se čistiti mesta koja su veoma kontaminirana kasetnom municijom i ostalim eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.

Predviđeno je da se ova akcija sprovodi četiri godine, a očekuje se da će se očistiti 4.298.442 kvadratnih metara kosovskog zemljišta izloženog opasnosti.

„Ovo je najveći pojedinačni finansijski doprinos Sjedinjenih Američkih Država uništavanju konvencionalnog oružja na Kosovu od kada su SAD započele svoj program na Kosovu 1996. godine,“ saopštila je Ambasada SAD-a.

Program Sjedinjenih Američkih Država za konvencionalno oružje na Kosovu sprovodi HALO Trust i Pomoć norveškog naroda (NPA) uz podršku Kosovskog centra za uklanjanje mina.

RTV Kim

a Kosovu, saopšteno je iz ambasade Amerike u Prištini.

Kako prenosi portal Kossev, obezbedjenim novcem će se čistiti mesta koja su kontaminirana kasetnom municijom i ostalim eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.

Predviđeno je da se ta akcija sprovodi četiri godine, a očekuje se da će se očistiti 4,3 miliona kvadratnih metara zemljišta izloženog opasnosti.

„Ovo je najveći pojedinačni finansijski doprinos SAD uništavanju konvencionalnog oružja na Kosovu od kada su SAD započele svoj program na Kosovu 1996. godine“, saopštila je ambasada.

Izvor Danas

Comments