• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve nastavljeno u Pećkoj patrijaršiji

Posetom srpskih arhijereja Pećkoj patrijaršiji, nastavljeno je obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Među okupljenima nema srpskog patrijarha Irineja.

bez-patrijarha-i-clanova-sinoda-nastavljeno-obelezavanje-jubileja-spc-u-peckoj-patrijarsiji-video

Osim vladike dabro-bosanskog Hrizostoma, niko od članova Sinoda Srpske pravoslavne crkve nije došao juče u manastir Pećka patrijaršija u nastavku obeležavanja osam vekova autokefalnosti srpske crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije opravdava izostanak patrijarha srpskog Irineja godinama i zdravstvenim stanjem.

„Ovo je osamstogodišnji sabor naše crkve na čelu sa njegovom svetošću našim patrijarhom Irinejem, naslednikom Sv. Save. Ovaj sabor je počeo u Žiči. Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe, ali većina arhijereja je ovde, medju njima i episkop raško-prizrenski koji je, eto, glavni ovde na raspetom Kosovu“, izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

Mitropolit Amfilohije se ne slaže sa odlukom Sinoda da orden Sv.Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naglašava da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nisu time zadovoljni. Nije bila ovo i prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i crkvu i narod. Gospodin Vučić on je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orijentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome“, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo episkopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

„Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio. Videćemo kako će to biti, jer za vreme obeležavanja 750 godina (autokefalnosti), za vreme blaženog patrijarha Germana je bio vanredni sabor, pa zašto ne bi i sada bio“, rekao je Amfilohije.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena danas u manastiru Pećka patrijaršija.

Izvor Kontakt Plus Radio

Comments

Pročitaj još