• Početna>
  • Vesti>

Zubenica: SAD i Nemačka će se tek sukobljavati oko Kosova

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica ocenio je danas da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD u dijalogu Beograda i Prištine pokazuje da Vašington ima najviše interesa da se kosovski problem reši.

“Pre svega da se odblokiraju pregovori, da se Priština i Beograd vrate za pregovarački sto. SAD su svesne kako EU nije imala autoriteta da spreči Prištinu da pravi poteze koji su ugrozili dijalog i Vašington je video da je potrebno mnogo veće prisustvo na samom terenu, bez obzira na to što su najdominantija sila”, rekao je Zbenica za Kosovo onlajn.

Razlog leži u tome što nisu u prethodnom periodu usmeravali dovoljno pažnje prema ovom regionu, i zato su, dodaje, odlučili da “pošalju svoje operativce” koji će svojim uticajem, autoritetom i radom naterati dve strane da pregovaraju, a u dogledno vreme i da naprave neki dogovor.

Zubenica smatra i da nije slučajno što je postavljen Grenel, ambasador SAD u Nemačkoj, jer Berlin i Vašington imaju sve više suprostavljene stavove što se tiče politike zapadnog bloka.

“To vidimo i na primeru Kosova, gde su SAD i Nemačka na neki način konkurenti čiji će uticaj preovladati na Balkanu”, ocenio je Zubenica.

On je podsetio da dok Nemačka insistira da se prizna nezavisnost Kosova u trenutnim granicama, Vašington je mnogo više usmeren ka nekom kompromisu, da “čuje i srpske ideje”.

“Vašington je jasno dao zeleno svetlo za razgraničenje, odnosno podelu Kosova, i u narednom periodu videćemo sve više sukoba na relaciji Vašington – Berlin, kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema”, rekao je Zubenica.

Dodaje da je EU sve vreme bila uključena preko Brisela i briselskog dijaloga, ali da je postalno jasno da evropski komesari i lideri nemaju dovoljno snage na samom terenu i zato će SAD da preuzmu stvari u svoje ruke.

“Za bilo kakav dogovor potrebno je da dođe do sporazuma EU i SAD, i drugih veliki sila poput Rusije, iako će SAD imati najviše uticaja, krajnji dogovor će predstavljati sporazum svih velikih sila i srpskog i albanskog naroda”, zaključio je Zubenica.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još