• Početna>
  • Vesti>

U manastiru Gračanica osveštene ikone “Tri radosti”

U manastiru Gračanica osveštene su ikone presvete Bogorodice, pod nazivom “Tri radosti”, posvećena nestalim i kidnapovanim osobama sa Kosova. Inicijativa je potekla od porodica kidnapovanih i nestalih, uz podršku misije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Prištini, koja je i pokrovitelj ovih ikona.

Čin osveštanja ikona je, u prisustvu porodica kidnapovanih i nestalih, obavio episkop raško-prizrenski Teodosije. Ikone će, pored manastira Gračanica, biti izložene i u manastiru Banjska, i u velikoj Hoči, a neko vreme će se nalaziti i u domovima porodica nestalih.

“Ovim činom mi smo se svesno umolili Gospodu i presvetoj Bogorodici  za naše najmilije nestale, otete iz našeg naručja i za koje ne znamo sada gde su i kakva je njihova sudbina ovde na zemlji. Ono što nama ostaje je da se molimo Gospodu. I mi se nadamo da ćemo naše najmilije pronaći u carstvu nebeskom, u društvu svetih, u naručju Adamovom, molitvom , pre svega, presvete Bogorodice jer se njoj molimo i ove ikone su izraz naše molitve Bogorodici i brige za naše najmilije”, istakao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Osveštane ikone puno znače porodicama nestalih i kidnapovanih.

“Prvi put posle 20 godina je neko nešto malo uradio za naše nestale. Nadam se da se svi tako osećate kao ja sada, osećam veliko olakšanje i nadam se da naši nestali, ako ima živih, da ih Bog čuva i da dođu svojim porodicama što pre. Ako nisu među živima, da im muke njihove nisu bile toliko teške dok su dušu ispustali”,rekla je Silvana Marinković, predstavnik Udruženja nestalih iz Gračanice.

Ispred Odeljenja međunarodnog odeljenja Crvenog krsta u Prištini porodicama kidnapovanih i nestalih obratio se Nenad Jevtić.

“Međunarodni komitet Crvenog krsta se odlučio da pojača svoje napore pokretanjem regionalne petogodišnje strategije.Glavni aspekt ove strategije su traženje informacija,podrška porodicama,podrška forenzičkim institucijama i posrednička uloga naše organizacije.Međunarodni komitet Crvenog krsta je nastavio svoju ulogu neutralnog posrednika, presedavajući sednicama  radnih grupa za nestala lica koja se odnose na oružani sukob na Kosovu”, rekao je Nenad Jevtić.

Iz Crvenog krsta na Kosovu ističu da se još uvek čeka na rasvetljavanje sudbine za više od 1600 nestalih osoba, kakva je njihova sudbina još se uvek ne zna.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još