Dušanu Jovoviću iz Kancelarije za KiM onemogućen ulaz na Kosovo

Pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zaduženom za zaštitu kulturne baštine Dušanu Jovoviću danas nije bilo dozvoljeno da preko administrativnog prelaza Jarinje uđe u našu južnu pokrajinu,saopštila je Kancelarija Vlade srbije za Kosovo i Metohiju.

“Jovović je trebalo da, u okviru svojih nadležnosti, poseti dva srpska manastira u pokrajini, gde se sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju izvode radovi na izgradnji konaka i umetničke radionice.

Još jednom naglašavamo da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji.

Sprečavanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obavljaju svoj posao je protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je od 2014. godiine finansirala više od 170 projekata u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a među najznačajnijim projektima izdvajaju se radovi izvršeni u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji sv. Kirila i Metodija u Prizrenu i manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Sveti Arhangeli i Banjska”,kaže se u saopštenju.

Izvor: RKM saopštenje

Comments