• Početna>
  • Vesti>

Novoformirani Savez Srba i Crnogoraca podržao Srpsku listu

Savez Srba i Crnogoraca koji je danas i formalno osnovan u Gračanici, podržao je Srpsku listu i pozvao svoje članstvo da u nedelju na izborima za kosovski parlament glasaju za ovu političku opciju i podrže Srbiju, prenosi Kosovo onlajn.

U savez su na današnjoj osnivačkoj skupštini ušle tri vodeća politička subjekta Crnogoraca sa Kosova: Udruženje Crnogoraca Kosova, Udruženje “Nova snaga“ i Građanska inicijativa “Luča“, a za predsednika skupštine saveza izabran je Slobodan Vujičić.

Podsetivši da su se okupili kako bi dali podršku i glas Srpskoj listi i državi Srbiji, Vujičić je rekao da su ovo odlučujuči momenti za zajedničku budućnost i Srba i Crnogoraca.

“Vrijeme je praštanja i ovo je odlučujući momenat za našu budućnost, za pravoslavlje i sakupljanje oko jedne crkve, jednog jezika, ali i postizanje kompromisa između Beograda i Prištine i istorijskog pomirenja između Srba i Albanca, što je preduslov za trajni mir na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Vujičić.

Osnivačkoj Skupštini Saveza Srba i Crnogoraca prisustvovao je i oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević.

“Podrška Srpskoj listi nije samo podrška, to je i poruka, poruka jedinstva i poruka da smo zajedno. Verujte da Beograd i Srbija Crnogorcima koji još uvek veruju u svoje pretke, u čojstvo i junaštvo, i ono što Crna Gora zaista jeste, nikada neće okrenuti leđa. Kao što se štiti interes svakog Srbina, tako ćemo štititi i interese i svakog Crnogorca“, naglasio je Pavićević.

U ime GI “Luča“ Milovan Bešović rekao je da su Srbi i Crnogorci “jedno tijelo sa dvije duše koje ne treba niko da razdvoji“.

“Znamo da na KiM živimo u teškim momentima, ali ovo treba da nas spaja. I uvek treba da pričamo o našim sličnostima, jer samo sličnosti mogu da nas vežu dok nas razlike udaljuju jedne od drugih. Smatram da je pre svega za Crnogorce izuzetna čast i ponos ovo što smo danas uradili i da smo mi uvjek bili zajedno sa našom braćom Srbima i zbog toga treba da zajedno podržimo Srpsku listu“, rekao je Bešović.

Slobodan Vujačić je naglasio da je Savez Srba i Crnogoraca grupa građana iz zajednice kosovskih Srba i Crnogoraca koji vode poreklom iz Crne Gore ali i drugih koji prihvataju njihov program i ciljeve.

“Udružili smo se u Savez kako bi zaštitili, sačuvali i unapredili suštinske elemente našeg identiteta, vjeroispovjesti, jezika, kulture, sveukupnog položaja i interesa Srba i Crnogoraca u okvirima kosovskih institucija“, rekao je na osnivačkoj skupštini Saveza u Gračanici Vujičić.

Predsednik novoformiranog Saveza Srba i Crnogoraca je osnivač Udruženja Crnogoraca Kosova (ICK) Slobodan Vujačić, potpredsednik je Milovan Bešović ispred Građanske inicijative “Luča“, dok su Vesna Dabetić, predstavnica crnogorske zajednice u savetodavnom Veću za zajednice, potpredsednik i predsednik političke partije “Nova snaga“ Bojan Nakalamić i Bojana Radulović imenovani za sekretare Saveza.

Izvor: TV Most / Tanjug

Foto: Kosovo online

Comments

Pročitaj još