Haradinaj: Taksu ne treba ukinuti, već pojačati

Uspostavljenu taksu od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH ne treba ukinuti, već pojačati, rekao je večeras kandidat za premijera koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj, prenosi Koha.

„Taksa je instrument za stvaranje izbalansirane vrednosti za priznavanje, moramo da ga osnažimo da se razmene priznanja. Velika je anomalija da Srbija traži nešto. Morali smo da tražimo nešto kao žrtva, dakle, priznanje i plus izvinjenje ili odštetu, a kod nas se događa suprotno”, rekao je Haradinaj, istakavši da je kao premijer „pokazao ko je gazda kuće na Kosovu”, te da je „uspeo da zaustavi ideju o razmeni teritorija” i da pokrene druge procese poput vojske i Zakona o Trepči.

Haradinaj kaže i da „Srbija ne treba da traži nešto u zamenu za priznanje, već da treba da prizna Kosovo, pa čak i da se izvini ili plati odštetu” i dodaje da „greše” političke stranke koje vode kampanju na osnovu reciprociteta, budući da se, prema njegovim rečima, reciprocitet odvija između dve zemlje koje imaju dobre odnose.

Osvrćući se na izjave da mu je mesto premijera predala Demokratska partija Kosova, Haradinaj je rekao da je DPK to učinila, kako bi se „spasla odlaska u opoziciju”, te da je on sam „znao u šta se upušta”.

Istakao je da se neće vratiti koaliciji sa DPK-om, a na komentare da je „rasturio koaliciju bez najave”, rekao je da to nije mogao da kaže koalicionim partnerima, jer „nije želeo da ta vest bude preneta Vučiću”.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još