Finski ministar o Kosovu: Ostaviti po strani takse, nastaviti dijalog sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Finske, Peka Havisto je danas u Prištini izjavio da treba nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a kosovsku uvoznu taksu ostaviti po strani.

„Pomenuli ste liberalizaciju viza – mi radimo na tome, ali to je pitanje Saveta Evropske unije”, rekao je Havisto, prenosi KTV.

On je rekao da „neka pitanja nisu napredovala koliko bismo želeli, poput dijaloga Kosova i Srbije. Imate našu punu podršku za nastavak razgovora“.

„Ne sviđa nam se što u nekim kontekstima postoji lobiranje protiv vas (Kosova). To nije prihvatljivo, a postoje i neka pitanja koja se tiču tarifa i politika. Nadam se da će se sva ova pitanja ostaviti po strani i razgovori sa Srbijom se nastaviti“, rekao je finski ministar.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Kosova, Behdžet Pacoli je posle sastanka rekao da je sa svojim finskim kolegom razgovarao o najnovijim kretanjima na Kosovu i dobio njegovu podršku za liberalizaciju viza za EU.

Pacoli je naveo da je svom kolegi rekao da će, posle predstrojećih izbora, „sledeća vlada (Kosova) biti mnogo opreznija u pokretanju uslova za početak dijaloga sa Srbijom i za okončanje sveobuhvatnim sporazumom“.

Domaćin je rekao i da je s ministrom iz Finske razgovarao o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i liberalizaciji viza za građane Kosova, te da je „dobio uveravanja da će se Finska angažovati na liberalizaciji viza“.

„Izrazio sam želju da se to dogodi tokom finskog predsedavanja EU“, rekao je Pacoli i istakao da su „odnosi Kosova i Finske dobri, nemamo problema“.

Izvor: Beta

Comments