Kancelarija za KiM: Predstavnici odlazeće administracije u Prištini posežu za ekstremističkim potezima

“Takozvano ministarstvo spoljnih poslova privremenih institucija samouprave u Prištini je donelo zabranu koju ni po jednom zakonu ili dogovoru iz Brisela nije vlasno da donese, kako bi sprečilo predstavnike Vlade Srbije da pružaju podršku srpskom narodu koji je, kako pokazuje i ova predizborna kampanja, permanentno žrtva političkog nasilja, kršenja ljudskih prava i nedemokratskog postupanja”, piše u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ne može se aktom nijedne privremene institucije u Prištini pružiti legalno pokriće za maltretiranje kojem su proteklih dana bili  izloženi predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju u nastojanju da budu sa svojim narodom, navode dalje iz Kancelarije.

Oni ponavljaju da nema te zabrane i nasilja, ili novčane kazne, kojima Priština može obeshrabriti Srbe na Kosovu i sprečiti ih da glasaju za Srpsku listu 6. oktobra.

“U paničnom strahu od srpskog političkog jedinstva i nesalomive rešenosti našeg naroda da po svaku cenu očuva čvrste veze sa svojom državom Srbijom, predstavnici odlazeće privremene administracije u Prištini posežu za nepromišljenim i ekstremističkim potezima, kakvi su nezamislivi u bilo kojem demokratskom društvu”, ističu u saopštenju.

Kancelarija napominje da je zabrinjavajuće i indikativno ćutanje predstavnika međunarodne zajednice u Prištini, koji nemo posmatraju eskalaciju političkog nasilja nad srpskim narodom, nesvesni izgleda da političko nasilje, kao što se vidi na primeru nedavno zapaljenja srpske kuće u Klini, veoma lako prerasta u fizičko nasilje.

“Pozivamo još jednom srpski narod na Kosovu i Metohiji da jednodušnom podrškom Srpskoj listi stanu u odbranu kolektivnih prava i podrže svoju državu Srbiju u borbi za dostojanstven život našeg naroda u južnoj pokrajini”, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Portal Ljajmi je ranije preneo informaciju da su Prištinske vlasti zabranile zvaničnicima Srbije da dolaze u pokrajinu kako bi učestvovali u kampanji za predstojeće kosovske izbore 6. oktobra.

Jetljir Ziberaj iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova saopštio je da su prištinske vlasti odluku donele, kako je naveo, nakon pretnji zvaničnog Beograda zajednici Srba na KiM.

“Beogradski zvaničnici ne mogu i neće im biti dozvoljeno da učestvuju u kampanji na kosovskim izborima. Ni pretnje protiv zajednice kosovskih Srba iz Beograda neće se tolerisati”, rekao je Ziberaj, prenosi Ljajmi.

Izvor: Kosovo Oniline ,Radio Kosovska Mitrovica

Comments