• Početna>
  • Vesti>

Harčenko: Srbiji je postavljen izbor – kompromis ili nezavisnost

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Njujorku bio od velikog značaja, piše Tanjug.

Kada je u pitanju Kosovo, ruski ambasador je rekao da do današnjeg srpskog rukovodstva nije bilo pravih političkih napora za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da apsolutno nije bilo učinjeno dovoljno.

“Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno kako bi bio rešen problem Kosova, ali je tražila pravi način za rešenje”, naveo je Bocan-Harčenko i upozorio da razgovori koji se danas vode na Kosovu nisu razgovori u pravom smislu te reči.Putin poručio Vučiću da nema rešenja za Kosovo bez Rusa

“Srbiji je postavljen izbor, imate alternative, jedna je kompromis, a druga je, ako nema kompromisa, nezavisnost”, zaključio je Bocan-Harčenko i upozorio da to nije nikakav razgovor kakav bi trebalo da se vodi.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje – “mekana moć Rusije na Balkanu” – Bocan-Harčenko je objasnio da rešavanje međunarodnih problema ne može da da rezultate preko noći, kao i da takav pristup zahteva težak višegodišnji napor, ali da je rezultat, dugoročan i ogroman, kao i da na taj način dve zemlje i dva naroda mogu postati bliži.

“Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primetio sam da su zemlje regiona bezbednije i vidi se da se ljudi osećaju sigurnije – objasnio je Bocan-Harčenko i naglasio da Rusija bolje uočava to jer je i ona sama prošla kroz iste probleme.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još