Stefanović: Prijemom Kosova Interpol bi bio politizovan

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upoznao je novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije Raula Bartolomea Molinu sa argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva Kosova za prijem u Interpol.

Nebojša Stefanović je naglasio da od prošlogodišnje Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, na kojoj nije prihvaćen taj zahtev, nije došlo ni do kakvih promena koje bi uticale na promenu odluke o neprijemu Kosova.

Podsetio je i da bi eventualni prijem doveo do politizacije te profesionalne policijske organizacije, a da bi jedna od dalekosežnih posledica bila i raspisivanje poternica na osnovu političkih, a ne policijskih kriterijuma.

Ambasador Molina istakao je da Kraljevina Španija ostaje pri svom stavu kada je reč o statusu južne srpske pokrajine, odnosno da jednostrano proglašena nezavisnost predstavlja grubu povredu međunarodnog prava.

Molina je takođe ponovio da Španija pruža punu podršku Republici Srbiji u procesu evropskih integracija i posebno se osvrnuo na dosadašnji napredak u Poglavlju 24 – pravda, sloboda i bezbednost.

Stefanović i Molina su razgovarali i o nastavku saradnje policija dve države, koju se ocenili kao veoma uspešnu.

Prema Stefanovićevim rečima postoji izuzetna saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Španije, a kao jedan od primera dobre saradnje dveju kriminalističkih policija naveo je i nedavnu zaplenu 800 kilograma kokaina u blizini Azorskih ostrva.

Ocenio je da je španska policija jedan od najznačajnijih partnera srpske policije u borbi protiv trgovine narkoticima i izrazio spremnost MUP-a Srbije za dalje unapređenje saradnje kroz formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i intenziviranje saradnje u borbi protiv terorizma.

Ambasador Molina je naveo da je Španija takođe spremna da produbi policijsku saradnju i istakao da je to u obostranom interesu dve države.

Izvor: RTS

Comments