Pesnički karavan na Kosovu

Najlepši način da se deci usadi ljubav prema pravim životnim kriterijumima pronašli su učesnici Pesničkog karavana, dečji pisac Tode Nikoletić i urednik dečjih emisija Predrag Vuković Peđolino, koji već četvrtu godinu uspostavljaju neraskidivu vezu sa osnovcima na Kosovu.

U organizaciji Udruženja za pomoć raseljenima ‘’Sveti Spas’’, pesnički karavan obilazi osnovne škole na Kosovu. U Ugljaru su učenici uživali u kazivanju stihova Toda Nikoletića i urednika dečijih emisija, u ovom slučaju i zabavljača Predraga Vukovića Peđolina.

‘’Svako dete koje postoji na KiM zaslužuje da mu bude posvećena pažnja, da shvati da nam nije daleko i da na određeni način sve ono što nas određuje u književnom smislu, u duhovnom smislu, da zapravo bude i predmet njegovog interesovanja. Mi smo u tome uspeli, radujemo se koliko i deca tim susretima, zagrljajima, razmeni lepe energije, sve ono što u čoveku budi jednu nadu – da život nije tako surov i brutalan kako nam se predstavlja. Ono što je najvažnije je darovitost, talenat, znatiželja koju moramo pretvoriti u ovakve susrete. Ono što je vrlo važno da deci postavimo vrednosne kriterijume, da ih ne proguta ovo potrošačko društvo, srebroljublje i megalomanija, da oni prožive jedan lep dan, da im škola ne postane tabula raza, da shvate da u nju dolaze po znanje i da to znanje mogu primeniti kasnije, a naravno ako učine više, kao što smo i mi danas uradili, da glume sa nama, recituju, pevaju, da im zapravo to bude putokaz u život’’, istakao je Tode Nikoletić, pisac.

‘’Ja sam im napravio nekoliko igroleta, koji su u principu pedagoški osvrt na ono što nije baš tipična škola, već ono što je oko škole, a to je drugarstvo, da paze na ulici itd. Ovo su divna deca, ovo je nama koji to radimo jako prijatno, ovako bih  ostao još dva sata. Kada vidim da tako deca reaguju, upijaju to što radimo, onda shvatim da to ne radim džabe’’, rekao je urednik dečijih emisija, Predrag Vuković Peđolino.

Koliko je oduševljenje učenika govori i to što su sa svojim gostima pevali, recitovali i glumili.

“Ja sam jako srećna što su moji drugari učestvovali u predstavi, baš mi se svidelo. Pesmice su lepe, jedva čekam da opet dođu kod nas”.

“Ja sam oduševljena prikazanim, jako sam srećna što su došli da obiđu našu školu”.

“Lepe su pesme, malo šaljive, mnogo mi se sve dopada”.

“Prelepo je, najviše mi se dopala predstava”, rekla su deca.

Izvršni direktor Udruženja za pomoć raseljenima ’’Sveti Spas’’ Zlatko Mavrić ističe da će pesnički karavan pokušati da dopre i do najudaljenijih mesta na Kosovu.

‘’Uspeli smo da zahvaljujući konkursu koji je raspisao Komesarijat za migracije i izbeglice Srbije, dobijemo projekat koji obuhvata obilazak dece u jednom broju škola na Kosovu. Ono što je bitno pokušavamo da to budu škole u koje retko dolaze pisci, pesnici i ostali umetnici. Škole u kojima ima dva, tri, četri učenika, jer te veće centre kao što je Gračanica, Kosovska Mitrovica, Zvečan ipak obiđe neko, a manje škole u zabiti obilaze retko. Danas upravo dolazimo iz Zubinog Potoka, iz Zupča, obićićemo još neke škole u okolini. S obzirom da je ovo četvrta godina, u narednom periodu planiramo da obiđemo one škole koje do sada nismo’’, naveo je Zlatko Mavrić, izvršni direktor Udruženja za pomoć raseljenima Sveti Spas.

Učiteljica Marijana Trajković podseća da pesnički karavan redovno gostuje u Ugljaru.

‘’Deca su srećna jer se ovakav vid programa ne organizuje često za njih, tako da im baš prija. Iz pesničkog karavana doneli su nam udžbenike za više razrede i knjige autora. Ja sam srećna, lepo je kada se neko seti da nas obiđe’’, izjavila je učiteljica Marijana Trajković.

Pesnički karavan će za nedelju dana obići 22 škole na Kosovu. Krenuo je sa severa, a nakon Ugljara i Lapljeg Sela posetiće i škole u Kamenici, Klokotu, Partešu, Ranilugu, Šilovu i Goraždevcu.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još