Izborna kampanja počinje sutra

Izborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu, koji se održavaju 6. oktobra – zvanično će početi prekosutra, 25. septembra i trajaće 10 dana. Na ovim izborima učestvovaće 25 političkih subjekata i izbornih koalicija.

Broj građana koji imaju pravo glasa na izborima je 1.937.868. U vezi sa tim, CIK je odlučio, da broj glasačkih listića koji se štampaju iznosi 1.801.800.

Imena preminulih koja su uklonjena sa spsikova nakon lokalnih izbora 2017. godine i broj birača koji su se odrekli kosovskog državljanstva je 46. 917.

Glasanje putem pošte za kosovske građane koji žive u raznim evropskim zemljama, počelo je 19. septembra i trajaće do 5. oktobra.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka je izjavila, da je institucija koju vodi posvećena izborima u skladu sa evropskim standardima.

“U ime CIK-a, garantujem svim učesnicima ove izborne trke da CIK ostaje posvećen organizovanju izbora u skladu sa Ustavom i najvišim evropskim standardima. Samo slobodni, fer, demokratski izbori, bez pritiska su prihvatljivi za sve. Podstičem predstavnike političkih subjekata da poštuju Ustav, zakone na snazi i pravila CIK-a, jer ako se zajednički angažujemo imaćemo slobodne izbore”, rekla je ona.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, uputio je poruku kandidatima za poslanike parlamenta za prevremene izbore 6. oktobra.

U objavi na druđtvenoj mreži Twitter, Kosnet je rekao da slobodni i fer izbori počinju sa kandidatima.

“Slobodni i pravedni izbori počinju sa vama. Pravda dolazi od kandidata koji poštuju izborna pravila i zakona”, napisao je Kosnet.

Kancelarija EU na Kosovu je izrazila spremnost da kroz posmatračku misiju prati izbore na Kosovu 6. oktobra i pozvala da čitav izborni proces protekne u najboljem redu.

Glavni posmatrač EU EOM Viola von Cramon-Taubadel, članica Evropskog parlamenta iz Nemačke, izjavila je da podržavaju transparentne izbore.

“Ovo je peta posmatračka misija EU za izbore na Kosovu od 2013. godine. Naša misija će pratiti izborni proces pre, tokom i nakon glasanja 6. oktobra i odražava posvećenost EU da podrži transparentne i sveobuhvatne izbore na Kosovu. Transparentnost i potpuna odgovornost svih strana uključenih u izbore, mogla bi da poveća poverenje javnosti u izborni proces. Pored toga, želela bih da ohrabrim ljude da iskoriste svoje pravo glasa”, rekla je ona.

Grupa od 9 analitičara stigla je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača će biti razmešteni u 38 opština, prenose mediji. 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnika država članica EU u Prištini, pridružiće se misiji neposredno pre dana izbora. Ukupno, oko 100 posmatrača iz država članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske, pratiće proces glasanja i prebrojavanja glasova.

Institucije koje su potpisale memorandum o saradnji u izbornom procesu (KQZ, PZAP, PSh, PK i KGjK), izrazile su spremnost za ove izbore.

Nacionalni izborni koordinator u državnom tužilaštvu Laura Pulja, izjavila je da je institucija državnog tužioca već imenovala regionalne koordinatore i da će angažovati značajan broj tužilaca koji će pratiti čitav proces izbora.

U saopštenju se navodi da je podizanje svesti o sprečavanju eventualnih manipulacija na izborima više nego važna, jer u slučajevima kada se mogu podneti optužbe za zloupotrebu glasova, kosovska policija i državno tužilaštvo će odmah delovati.

Pored toga, učesnici su se složili da pozovu sve nevladine organizacije, civilno društvo i medije da blisko sarađuju sa gore pomenutim institucijama, pre, tokom i nakon izbornog procesa.

Sa druge strane, organizacija “Demokratija na delu” će na ovim izborima imati 2.500 posmatrača.

Izvršna direktorka organizacije FOL, Medžide Demoli-Nimani, koja deluje u okviru “Demokratije na delu “, rekla je da će na izborima 6. oktobra biti 2.500 posmatrača.

“Na terenu će biti više od 2.500 posmatrača, imamo dugoročne posmatrače koji prate izbornu kampanju. Mi smo u završnoj fazi pripreme, verujem da ćemo imati finansijske mogućnosti da sve realizujemo po predviđenom planu. ‘Demokratija na delu’ će biti na svim biračkim mestima, takođe će biti mobilnih timova, na celoj teritoriji Kosova. O mogućim neregularnostima obaveštavaće posmatrači na terenu, u Prištini će biti call centar, gde će više od 100 volontera kontaktirati sa svim posmatračima na terenu. ‘Demokratija na delu’ pored praćenja izbora i izborne kampanje će takođe pratiti edukaciju birača, i pokušati da podstakne birače da dođu na izbore, imaćemo neku vrstu edukacije birača, informisaćemo građane gde treba da glasaju 6. oktobra”, rekla je ona.

Izvor: RTK

Comments

Pročitaj još