Danas se u Kosovskoj Mitrovici obeležava Međunarodni Dan bez automobila


Okupljanje je zakazano za 12 i 30 ispred Tehničke škole a polazak biciklima do NIS-ove pumpe, pa zatim do mosta na Ibru u 13 časova. Organizatori kazu da se mogu koristiti sva alternativna prevozna sredstva, bicikli, roleri, trotineti …

Predviđena je maršuta od škole do NIS-ove benzinske pumpe i nazad do glavnog mosta na Ibru.Time kroz ovu akciju želimo da ukažemo na to koliko smo se tehnološki razvili ali istovremeno da moramo menjati svoje navike i time da zaštitimo svoju životnu okolinu” rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice Miloš Todorović stručni saradnik u organizaciji Domovik.

Tamara Marjanović,učenica Srednje ekonomske škole koja je članica Neformalnog udruženja mladih koji su organizatori ovog događaja, kaže da je ovaj datum ustanovljen da ljudi uzmu učešće u akciji i provedu bar jedan dan bez automobila, i da dožive prednosti kretanja bez motornih vozila. Ujedno je ovo, kako kaže i promocija upotrebe bicikala kao prednosti korišćenja alternativnih prevoznih sredstava. “To je veoma bitno baš kod nas , gde se na malom prostoru nalazi veliki broj automobila, a upotreba bicikala u obavljanju svakodnevnih poslova u gradu bi doprinela kvalitetnijem i funkcionalnijem životu”, rekla nam je Tamara.

Kristina Rakić, takođe aktvistkinja neformalnog udruženja mladih je pozvala sve mlade ljude i sve ostale zainteresovane da ponesu svoja alternativna prevozna sredstva i da im se priključe u nedelju 22.septembra.

Još jednom je ukazala na cilj akcije a to je promocija jednostavnijeg i zdravijeg načina života, uz to i očuvanja žvotne okoline.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments