• Početna>
  • Vesti>

Na javnoj debati održanoj povodom opštinskog budžeta za 2020. godinu predstavljeni brojni projekti

Javna debata na temu opštinskog budžeta za 2020. godinu održana je u sali JKP “Standard” u Kosovskoj Mitrovici.

Predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić je izrazio zahvalnost prisutnima povodom velikog interesovanja.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić je istakao da če uprkos izuzetno malom opštinskom budžetu, opština učiniti sve što je u njenoj moći da unapredi grad i obezbedi dodatna sredstva.

„Zaista želimo da čujemo vaša mišljenja i predloge kako bi unapredili naš grad kako bi on izgledao lepše i prijatnije za život. Naravno imajte u vidu da smo ograničeni budžetom jer budžet ne određujemo mi već Ministarstvo finansija i to je problem sa kojim se svake godine suočavamo i to nije dovoljno za jednu opštinu kao što je naša. Mi ćemo pokušati i dati sve od sebe da obezbedimo dodatna sredstva“ rekao je Rakić.

Direktor opštinske administracije Vladimir Jakšić prezentovao je predlog kapitalnih projekata za 2020. godinu, koji je raspoređen po sektorima.

„Za javne strukture izdvojeno je 700.225 evra. Za obrazovanje je izdvojeno 738.183 evra od čega je za osnovno izdvojeno 238.183 i za srednje 500.000 evra. U kategoriji sektora zdravstva, u ukupnom iznosu od 527.792 evra, za primarno zdravstvo je izdvojeno 274.659 a za sekundarno 253.133 evra“ naveo je Jakšić.

Ova sredstva nisu podložna promenama i izdvojena su u iznosima koji su predstavljeni.

„Već duži niz godina, vodimo ovakvu debatu sa građanima i znate da je potreba mnogo ali da je na osvnovu potreba pre svega institucija i strukture grada koja koristi svakome od nas, predložena lista projekata, po prioritetima“ rekao je Jakšić.

U kategoriji javnih struktura, predviđena je rekonstrukcija ulice Kralja Petra I od kružnog toka, koja podrazumeva rekonstrukciju trotoara, kolovoza i javne rasvete uz prateću infrastrukturu.

Govoreći o kategoriji osnovnog obrazovanja, Jakšić je kazao da je planirana rekonstrukcija krova i poda fiskulturne sale u OŠ „Branko Radičević“, koja je oštećena zbog loših atmosferskih uslova kao i rekonstrukcija spoljnjeg igrališta. Takođe, planirano je i asfaltiranje prednjeg dvorišta OŠ „Sveti Sava“.

Za srednje obrazovanje, predviđeno je renoviranje sanitarnih čvorova u Gimnaziji, kao i kompletna rekonstrukcija koridora i hodnika u Ekonomsko-trgovinskoj i Tehničkoj školi.

Planirana je i rekonstrukcija internata u Medicinskoj školi.

U kategoriji zdravstva, akcenat je stavljen na opremanje specijalizovanom medicinskom opremom i aparata koji su preko potrebni.

Direktor Omladinsko-edukativnog kluba „Sinergija“ Stefan Veljković je na današnjoj raspravi izneo 6 predloga.

„Mi smo u razgovoru sa mladima u proteklih desetak dana došli do 6 konkretnih predloga. Praksa za studente u opštinskoj upravi, izgradnja omladinskog centra, sredstava za edukativne programe namenjene mladima koje bi sprovodile lokalne omladinske organizacije, stipendiranje najboljih učenika, postavljanje kamera i osvetljenja u dvorišta srednjih škola kao i otvaranje prostorija za loklane omladinske akcione savete“ rekao je Veljković.

Na debati je predložena i rekonstrukcija ulice Luja Braja, asfaltiranje, postavljanje javne rasvete kao i kontejnera za smeće.

Predloženo je i postavljanje vertikalne signalizacije u ulici Lole Ribara (preko puta autobuske stanice) u cilju smanjenja brze vožnje i povećanja sigurnosti pešaka.

Svi predlozi su usvojeni, a nakon podošenja izveštaja skupštini opštine, oni će biti prezentovani odobrnicima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još