Đurić i Tanin razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa Specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara Ujednjenih nacija i šefom Misije privremene uprave UN na Kosovu (UNMIK) Zahirom Taninom.

Đurić i Tanin razmenili su mišljenja o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o predstojećem izveštaju UNMIK-a koji se priprema za Savet bezbednosti UN.

Srbija, prema Đurićevim rečima, vidi kao nezaobilaznu ulogu UN u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, koji su po svojoj prirodi pre svega unutrašnji unutar Srbije, sa elementom stranog mešanja.

Đurić je, takođe, podsetio da se dijalog pod okriljem EU vodio na osnovu mandata Generalne skupštine UN, kao i da je prošlo više od šest godina, odnosno tačno 2.341 dan, od neispunjenja glavne obaveze Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština, a da EU nije obezbedila sprovođenje ovog dogovora, o čemu je Srbija više puta obaveštavala Savet bezbednosti.

Analizirajući položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Đurić je izrazio očekivanje da će u tom izveštaju biti konstatovano da su ljudska i politička prava Srba u našoj južnoj pokrajini drastično unazađena nakon uvođenja anticivilizacijskih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.

Đurić je upozorio na činjenicu da su sve učestalije međuetničke provokacije i napadi albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda, što ne izaziva dovoljno ozbiljan i odlučan odgovor dela međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na terenu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio očekivanje da će predstojeći pokrajinski izbori, uz pomoć međunarodnih organizacija i predstavnika, proteći u koliko-toliko demokratskoj atmosferi, i da će srpskom narodu biti garantovano pravo da slobodno bira svoje predstavnike u privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Đurić je i ovom prilikom zahvalio Taninu na ličnom doprinosu unapređenju položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i zbog toga što se UNMIK dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava i okvira predviđenih rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments