Vučić: Borićemo se da pronađemo sve nestale

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji naveo: “Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo”.

Vučić je tu poruku napisao u spomen-knjizi Udruženja, gde su mu neki od članova preneli neke od tragičnih priča o njihovim ubijenim i nestalim na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2004. godine.

Vučić je rekao i da će se truditi da država ulaže što više na KiM, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

Jedna od članica udruženja zahvalila se predsedniku na poseti i zamolila ga da se za mlade na Kosmetu uradi sve što je moguće, kako bi ostali na KiM.

Od prvog dana, kaže članica Udruženja, živi u Babinom mostu, a radi u Prilužju.

Tri člana njene porodice su kidnapovana.

“Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Želimo da vas zamolimo da za te mlade nešto uradimo. Moj sin je kao drvoseča otišao u Norvešku da radi, sa ekonomskim fakultetom. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na KiM”, zamolila je ona Vučića.

Vučić je rekao da će se država truditi da uloži što više novca kako bi srpski narod ostao na KiM.

“Moramo ekonomski da jačamo” 

U razgovoru sa Srbima sa KiM rekao je da se Beograd uvek trudio da se Prilužje, koje je deo vučitrnske opštine i Babin Most, spoje u jednu op[tinu ali da su Albanci prekršili dogovor i da to nisu dozvolili.

“Nisu hteli da prihvate zato što su znali da je to način da se ugasi stanovništvo. Sve što možemo da uradimo u Babinom Mostu da pomognemo, uradićemo, posebno zato što je to izdvojen i što je na važnom mestu za nas”, rekao je Vučić.

U razgovoru sa ženom iz Lapova, koja se žalila na teške uslove života, Vučić je rekao da će država raditi koliko može da pomogne kad je reč o egzistencijalnim pitanjima i da će se postarati da pomogne koliko može.

On je rekao da Albanci često ne žele da pomognu Srbima i kao primer naveo izgradnju nove škole u Babinom Mostu, koju je zaustavio gradonačelnik Obilića.

“Ali, nikoga nije briga u međunarodnoj zajednici”, rekao je Vučić.

On je rekao i da pojedine vlade, poput Norveške i Luksemburga, traže način da odvedu Srbe sa KiM, posebno iz enklava i u sredinama gde je teško zaposliti Srbe, nudeći im dobre plate, čime Srbi ostaju bez budućnosti u tim sredinama.

“Da bismo to sprečili, moramo ekonomski da ojačamo. Moraćemo više novca da ulažemo”, rekao je Vučić.

Udruženje su sa predsednikom posetili i ministar za rad Zoran Đorđević i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predsendik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Spreman da razgovaram o zakonu

Vučić je izjavio da je spreman da razgovara o zakonu kojim bi se sistemski rešio položaj porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, ali je istakao da to rešenje mora biti postavljeno na racionalnim osnovama i bez “skrivanja iza patriotizma”.

Vučić je prilikom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM rekao da mora biti jasno da se uvek, kada se govori o takvoj vrsti zakona, zapravo radi i o većim izdvajanjima iz budžeta.

“Da ne bude skrivalica iza patriotizma – kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo, mora da bude sve postavljeno na racionalnim osnovama, na ozbiljan način”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je dobra vest što su pronađeni ostaci tela sedam ubijenih osoba, dvoje iz porodice Petrović i petoro iz porodice Šutaković, nedaleko od Đakovice.

“Takva vest mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i nealbanaca sa prostora KiM, ali i sa brojne nestale Albance, ukupno 1.653 na KiM”, rekao je Vučić.

Istakao je da je država spremna da pomogne udruženju i po tom pitanju, ističući da je brojne podatke dobila upravo od njega, jer država Srbija ni 1999. ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo.

Podseća da još ne postoji zvaničan spisak pobijenih i nestalih na KiM.

“Verujem da ćemo i taj težak posao umeti i uspeti da završimo”, rekao je Vučić.

On je dodao i da se divi ljudima u Udruženju koji se bore da sećanje na kosmetske žrtve, junake i civile opstane, ističući da moramo da pokazujemo ne samo pijetet, nego i da negujemo kulturu sećanja, umesto kulture zaborava.

Vučić je naveo i da je ponosan na aktivnosti Udruženja, koje pokušava da osvesti srpsku javnost u vezi sa onim što se dešavalo na KiM.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments