Petronijević: “Odustajanje” od Interpola strategija Prištine

Pravnik Goran Petronijević ocenio je da vlasti u Beogradu ne bi smele da uzimaju “zdravo za gotovo” izjavu zamenika ministra spoljnih poslova u odlazećoj kosovskoj vladi Antona Beriše da Kosovo ovog puta neće podnositi zahtev za prijem u članstvo Interpola.

“Ta izjava može biti rezultat strategije Prištine koja bi podrazumevala popuštanje pažnje i neaktivnost srpske diplomatije, u kom slučaju bi se stvorio prostor za ozbiljnije delovanje i lobiranje pokrovitelja kosovske nezavisnosti”, precizira Petronijević.

On navodi da razlozi koje je Beriša naveo, kao što su “nedostatak pomoći međunarodnih institucija” i preokupacija kosovskih političara kao i političara EU izborima deluju dosta nemušto.

“Ovakvo poređenje zauzetosti i Kosova i Evropske unije izborima predstavlja ozbiljnu i nekritičnu pretencioznost gospodina Beriše, koja u narodnom predanju ima izreku “čula žaba da se konji kuju, pa i ona digla noge”, konstatuje Petronijević za Kosovo onlajn.

On smatra da bi srpska diplomatija nesmanjenim intenzitetom trebalo da proprati i kosovsko trenutno odustajanje od kandidature za prijem u članstvo u Interpol.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments