Nikolićima novi dom znači i nadu u bolje sutra

Smeštena pored asfaltnog puta u malenom selu Kololeč kod Kosovske Kamenice, porodična kuća Nikolića opstaje punih 180 godina. U čakmari od blata i slame, životni vek provele su četiri generacije, a u više nego skromnim uslovima, danas u njoj žive učiteljica u penziji Zvezdana i njen sin Veroljub.

Ispucale klimave stepenice vode do prostirija u kojima je istorija zapisana gotovo u svakom kutku.

Kredenac koji pamti više od pola veka, dva kauča i oronula sudopera deo su pokućstva koje čini dnevni boravak. Tu su i ništa bolje opremljena letnja kuhinja i nešto nalik kupatilu koji svojim izgledom potvrđuju da je ovaj dom izgrađen još u 19. veku.

„Nemamo uslove za život, jedini izvor prihoda je moja penzija i zato ne možemo ništa da privredimo. Teško smo preživeli period koji je iza nas, ali smo zahvaljući pomoći naše države uspeli da opstanemo. Godina 1999. je bila veoma teška. Išla sam pešice za Kamenicu, a onda sam se vraćala i brinula o slepoj majci i sestri bez nogu. Uveče smo zajedno sa ostalima stražarili i na kraju smo izdržali. Nisu bili česti napadi, ali je strah postojao,“ – započinje priču za Kosovo Online baka Zvezdana.

Izborano lice i krhko telo ove starice pokazuju da je život nije mazio, a nemaština kod Nikolića vidljiva je već sa prvim ulaskom u dvorište.

Tor sa par svinja, po koja kokoška i bašta pored kuće, u kojoj vredne ruke Zvezdanine i Veroljubove gaje poljoprivredne proizvode kako bi laške sastavili kraj sa krajem, svo su bogatsvo koje imaju. Ipak, ne žale se.

„Ja sam rođena ovde i meni je ovaj život, iako primitivan, veoma drag. Bavim se poljoprivredom koliko mi zdravlje dozvoljava. Uz dobre komšije vreme prolazi brže, a i pomažemo jedni drugima,“ – kaže Zvezdana i dodaje da joj je trenutno najveća želja da oženi sina Velju.

„Više puta sam ga terala da to učini, ali je rekao da nema uslova, što je istina. I moje je zdravlje narušeno ali ako nam izgrade kuću to će biti neka vrsta sigurnosti za njega,“ – govori nam Zvezdana.

Upravo ispunjenje želje za novom kućom obećali su čelni ljudi Srpske liste i kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice koji su je obišli prošle nedelje i istakli da „ono što obećaju to i ispune“.

„Problema je nebrojano, ali zahvajujući Ministarstvu za povratak i politici predsednika Aleksandra Vučića i Srpske liste, u mogućnosti smo da porodici Nikolić obećamo da će dobiti novi krov nad glavnom sa odgovarajućim nameštajem za normalan život u 21. veku“, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

On je naglasio da je „lepo videti ovakav objekat star 180 godina koji potvrđuje koliko Srbi u Kololeču žive i opstaju“.

Na mestu kraj oronule plevnje, koju bi uskoro trebalo da zameni nova građevina, vidno raspoložen posprema tridesetogodišnji Veroljub.

„Veoma sam srećan što ću dobiti novu kuću. To će u mnogome olakšati naš život ovde, a verujem da su mi i šanse da se oženim mnogo veće,“ – tihim glasom govori Veroljub i uverava nas da će raditi na tome da se loza Nikolića u Kololeču nastavi.

Osim porodice Nikolić, u Kololeču živi oko 120 Srba, uglavnom staračkih domaćinstava, a osnovu školu pohađa 12 učenika. Među brojnim problemima koje imaju, posebno ističu odlazak sve većeg broja mladih ljudi.

„Mladi odlaze, a stari su bolesni i zato treba da im se pruži neka pomoć kao što rade ovu kuću, pa još nekome kako bi opstali na svojim ognjištima,“– kaže osamdesetogodišnja Boginja Ilić i dodaje da im u selu nedostaju prevoz, doktor i prodavnica.

Za razliku od onih koji su za boljim životom krenuli u neke druge krajeve, mlada majka Danijela Trajković (29)  kaže da je i pored teških uslova, život u Kololeču lep.

„Nije preterano dobro, ali se ipak snalazimo. Nema nekog naročitog društvenog života, bavimo se poljoprivredom i lepo nam je,“- rekla je Trajkovićeva a kao najveći nedostatak navela manjak slobode.

„Sloboda nam najviše nedostaje kao i više nekih aktivnosti i veći izbor za decu, da mogu da se bave sportom,“- zaključuje Trajkovićeva.

U delegaciji koja je posetila Kololeč bilo je i bivših učenika koje je Zvezdana učila da su poštenje, ali i data reč svetinja. Da li su naučili lekciju videćemo do kraja godina, kada bi nova kuća za Nikoliće trebalo da bude gotova.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još