• Početna>
  • Vesti>

Evropska unija u ulozi posmatrača na kosovskim parlamentarnim izborima

Evropska Unija je odlučila da pošalje posmatračku misiju na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6.oktobar, kao odgovor na poziv Hašima Tačija, javlja izveštač portala “Kosovo Online” iz Brisela.

Evropska Služba za Spoljne Poslove (EEAS) je saopštila da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini  za glavnog posmatrača izbora imenovala poslanicu Evropskog parlamenta Violu von Kramon-Taubadel.

“Ovi izbori dolaze u veoma važnom trenutku za Kosovo, koje treba da odlučno napreduje na evropskom putu, kako u reformama tako i u normalizaciji odnosa sa Srbijom,”-  navela je Mogerinijeva u saopštenju.

Visoka predstavnica je pozvala predstavnike svih zajendica da aktivno učestvuju u izbornom porcesu na Kosovu.

Kramon-Taubadel je ocenila da je važno da EU prati izborni proces na Kosovu.

„Verujem da je važno, da EU nastavi da prati izbore na Kosovu, koji su započeli 2009. godine. Verujem da će naša zapažanja biti važna za ove izbore. Velika mi je čast da vodim ovu misiju EU i prihvatila sam ovaj zadatak sa punom odgovornošću,“- izjavila je Kramon-Taubadel.

Viola von Kramon-Taubadel (49) je član Evropskog parlamenta od 2019. godine, nemačka političarka iz redova Saveza ’90/Zelenih.

Iz sedišta EU je potvrđeno da se na Kosovu već nalazi osnovni tim za posmatranje izbora, koji se sastoji od 9 analitičara, koji će ostati sve do kraja izbornog procesa.

Kasnije u toku ovog meseca, osnovnom timu će se pridružiti još 18 posmatrača koji će biti raspoređeni širom Kosova, a u oktobru stiže dodatnih 36 posmatrača.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu su raspisani nakon što je premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još