Đurić se sastao sa ambasadorom Kraljevine Španije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom.

Đurić je ambasadoru Molini zahvalio zbog dosledne podrške Španije teritorijalnom integritetu Srbije i činjenice da ta država principijelno odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Španija je, kako je konstatovao Đurić, jedna od država koje veoma dobro razumeju da je podrška dela međunarodne zajednice prištinskim separatistima opasan presedan koji ohrabruje secesioniste širom sveta, i da je zato jedini put za rešavanje pitanja Kosova i Metohije poštovanje međunarodnog prava.

Odnosi Srbije i Španije su, prema Đurićevim rečima, izdržali test vremena, uprkos činjenici da su veliki međunarodni pritisci vršeni na sve one koji su bili i ostali čvrsto opredeljeni za poštovanje međunarodnog prava i principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, i zato budućnost našim dvema zemljama donosi plodotvornu saradnju u duhu čvrstog i proverenog prijateljstva.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznao je ambasadora Molinu sa političkom i bezbednosnom situacijom u pokrajini, kao i sa teškim položajem srpskog naroda koji je danas, kako je upozorio, najugroženija nacionalna zajednica u Evropi. Beograd će, kako je istakao, nastaviti da ulaže napore kako bi se došlo do kompromisnih rešenja za probleme u našoj južnoj pokrajini, na korist svih njenih žitelja.

Đurić je sagovornika detaljno informisao o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i okolnostima zbog kojih je došlo do zastoja u tom procesu.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica(saopštenje)

Comments