• Početna>
  • Vesti>

Rašiti: Povlačenje priznanja uzrokuje lošu sliku Kosova

Povlačenje priznanja KiM, iako nisu priznata kao dela u međunarodnom pravu, uzrokuju lošu sliku Kosova, ocenio je ekspert za međunarodna pitanja Naim Rašiti i dodao da će Kosovo imati poteškoće u dobijanju novih priznanja.

Rašiti je naveo u razgovoru za Zeri, a preneo portal “Kosovo onlajn” da postoje tri problema koji ometaju Kosovo u sticanju novih priznanja, pa čak i suočavanju sa povlačenjem priznanja od strane nekih država.

“Prvi je da se međunarodni kontekst menja u odnosu na 2008. Kosovski prijatelji nemaju međunarodnu težinu kao nekada, a to je dokazano u slučaju INTERPOL-a. Drugo pitanje odnosi se na povećanje uloge Srbije u međunarodnom kontekstu poslednjih godina, a treće jeste da je spoljna politika Kosova ostala izvan prioriteta bilo koje vlade na Kosovu i kao takva se suočava sa povlačenjem međunarodnih priznanja”, precizirao je Rašiti.

Istovremeno, zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Isa Džemajljaj poručuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Kosovske policije ispunilo sve kriterijume Interpola, te da je na Ministarstvu spoljnih poslova da ispuni svoj deo.

Džemajljaj je za “Zeri” istakao da mnogo toga zavisi od lobiranja koje će se obaviti, zadatka koje Ministarstvo spoljnih poslova mora da uradi.

On, međutim, kaže da nema informaciju koliko se daleko otišlo sa lobiranjem.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još