Jevtić: Odluka CIK protivzakonita, cilj da što manje Srba glasa

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je, danas u Ranilugu, da je odluka kosovske Centralne izborne komisije (CIK) da na predstojećim vanrednim izborima 6. oktobra mogu glasati samo osobe koje imaju kosovsku ličnu kartu, protivzakonita. Jevtć je ocenio da je cilj donošenje sporne preporuke CIK-a da na izbore izađe manje Srba.

“U zakonu jasno stoji da svi oni koji se nalaze na biračkom spisku mogu da glasaju sa važećom ličnom kartom. Na ovaj način želi se smanjiti broj Srba koji planiraju izlazak na birališta,”- rekao je Jevtić i dodao da u Srpskoj listi očekuju veću izlaznost nego na prošlim izborima, odnosno između 60000 i 70000 Srba.

Jevtić je izjavio da imaju saznanja da je CIK doneo administrativno upustvo, prema kojem na predstojećim izborima je moguće glasati samo uz kosovska dokumenta, na incijativu Samostalne liberalne stranke (SLS).

„Oni koji se boje izbornog poraza, oni koji rade u interesu onih koji takve inicijative podržavaju, samo još jednom pokazuju koliko su im njihovi lični interesi važniji od interesa koje mi kao srpski narod na KiM imamo, a pre svega to je inters da što veći broj naših sunarodnika izađe na izbore 6. oktobra i podrži ono što mi tražimo, a to je jedinstvo,“- poručio je Jevtić.

On je podsetio da veliki broj Srba, naročito na severu Kosova, ima samo srpske lične karte.

Jevtić je predsednika SLS-a Slobodana Petrovića optužio da vrši pritisak na radnike “Pošte Kosova” pred predstojeće izbore.

“Dobili smo pozive od naših sunarodnika da su bili izloženi pretnjama, oni koji danas rade u Pošti Kosova, od strane direktora za manjine u toj pošti gospodina Petrovića koji ima i svoju stranku i od njih se zahteva da glasaju za tu stranku i da ako to ne urade i dokumentuju, da će biti suspendovani i isterani sa posla ili premešteni u sredine gde Srba nema,”- rekao je Jevtić.

On je dalje dodao da je to nešto što je jako opasno i nešto što govori o namerama tih ljudi.

“To je konkretan primer zloupotrebe službenog položaja, čoveka koji ima nekoliko plata i koji je finansiran od strane onih čije interese treba da podrži,”- rekao je Jevtić.  

Javnost treba da sa tim bude upoznata, pored toga što smo sa tim upoznali i nadležne institucije i poručujem ljudima koji su izloženi ovakvim pretnjama da ne brinu, zaključio je Jevtić.

Predsednik i potpredsednci Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dalibor Jevtić borave danas u Kosovskom pomoravlju.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments