Sa optužnice na izbornu listu

Kandidati koji imaju problema sa zakonom ipak se nalaze na izbornim listama pojedinih političkih stranaka na Kosovu i Metohiji, piše Koha, ocenjujući da pojedine političke partije nisu do kraja ispunile obećanje da se na njihovim listama neće naći kandidati protiv kojih su podignute optužnice i koji su, kako se navodi, politički potrošeni.

Politički analitičar Krenar Šalja naglašava da su pojedini kandidati iz civilnog društva koji su se našli na izbornim listama ohrabrenje i vesnici promena ali da, na žalost, ima i onih drugih.

„Na listama još imamo kandidate koji su politički potrošeni, uključujući i neke protiv kojih su podignute i optužnice. Glasači o njima ne bi trebalo da se izjašnjavaju”, rekao je Šalja, prenosi Tanjug.

Poziv da glasači ne podrže kandidate koji su u sukobu sa zakonom uputile su i brojne organizacije civilnog društva na Kosovu.

„Vestminster fondacija za demokratiju” i „Kosovski institut pravde”, predstavile su uporedni izveštaj sa imenima kandidata sa optužnicama koji su bili na stranačkim listama u poslednja tri izborna procesa na Kosovu.

Prema izveštaju iz istraživanja, na listama za poslanike, od 15 osoba protiv kojih je bio pokrenut sudski postupak, na izborima 2014. godine njih je 12 izabrano za poslanike, dok je 2017. godina od 27 kandidata koji su imali problema sa zakonom 21 postao poslanik, piše Koha.

Izvor Politika

Comments

Pročitaj još