Đurić:Nema priznanja, Priština će morati da ispuni preuzete obaveze

Prištini je jedino na umu status i priznanje od strane Srbije, ali od toga neće biti ništa već će ona morati, kad tad da ispuni preuzete obaveze, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohju Marko Đurić za Večernje novosti.

“Neće biti lakog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. To nas neće pokolebati i svakovrsna podrška Srbima biće još snažnija”, rekao je Đurić i dodao “da od novog posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine, koji će zameniti Federiku Mogerini, očekuje da bude statusno neutralan i da povrati kredibilitet dijalogu, koji je narušen potezima Prištine”.

“Ulazeći u dijalog, mi smo želeli da u statusno neutralnom okviru i Srbima i Albancima na KiM omogućimo da žive što normalnije. Albanski separatisti su se sve vreme nadali da će na taj način malo-pomalo učvršćivati jednostrano proglašenu nezavisnost. Danas su nervozni jer se međunarodna podrška projektu kosovske nezavisnosti kruni. Halabuču, jer ne znaju šta bi drugo”, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručio je prištinskim vlastima “ da ukinu takse na srpsku robu i vrate se dijalogu, jer, kako je naveo, “njihovi birači ne mogu da jedu veliko albanske fantazije, već zaslužuju da žive u normalnom društvu”.

 “O tome možemo da pregovaramo” istakao je on.

,Dodao je da ga nije iznenadilo to što se Ksenija Božović iz Građanske inicijative SDP našla među kandidatima Srpske liste za izbore na Kosovu .

“Ona je postupila odgovorno i svesna je da predstoji teška borba za zaštitu srpskog naroda i interesa na KiM, u koju Srbi moraju ući politički jedinstveni”, rekao je Đurić.

Izvor : Kosovo Online

Comments