• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska ovog vikenda proslavlja dva velika jubileja

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska danas 7. septembra i sutra 8. septembra, proslavlja dva velika jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske Arhiepiskopije i hiljadu godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, pozvao je vernike da saborno proslave ova dva značajna jubileja u Starom Rasu (Novi Pazar), koji je kolevka srpske države.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u subotu, sa početkom u 17 časova, episkop Teodosije će sa arhijerejima služiti večernju službu, nakon koje će u 18 sati biti održana Svečana akademija.

U nedelju, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sa početkom u 9 časova, biće služena Sveta arhijerejska liturgija, koju će predvoditi Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije. Crkva se nalazi 2 kilometra severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma.

Izvor: B92

Foto: Pana Comp

Comments

Pročitaj još