Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh

Kongresmen SAD-a Ron Džonson i senator Kris Marfi, poručili su nakon posete Kosovu da očekuju da dijalog Beograda i Prištine urodi plodom, odnosno da strane u pregovorima postignu sporazum.

Demokrata Kris Marfi je poručio da očekuje posvećenost dijalogu. To, kako je rekao, znači i donošenje teških odluka i u Prištini i u Beogradu. Ovakve poruke, preneće, kako kaže i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa kojim će se sastati narednih dana.

“Biće potrebna požrtvovanja da bi uspeo dijalog, ali to je da bi išli napred i da bi rasla njihova ekonomija. Dogovor Kosova i Srbije imaće pozitivne posledice po obe nacije, a tu poruku ćemo jasno poslati u Beograd, kao što smo i ovde.”

Istakao je da su SAD prijatelji Kosova, te da postoji posebna veza. Zbog toga, kako kaže, vidi Kosovo u budućnosti kao partnera EU.

“Ali postoje dve stvari veoma važne za ekonomiju. Prvo je značajna posvećenost reformi vladavine prava i reforma obrazovnog sistema.”

Republikanski kongresmen Ron Džonson je takođe istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, poručivši da SAD žele da ovaj region uspe.

“Kao što sam rekao, senator Marfi i ja smo posebno uključeni da Kosovo u dijalogu sa Srbijom postigne sporazum koji će da otključa sve ove navedene potencijale. Dakle, ovde smo pre svega da podržimo ljude regiona, Kosova i Srbije. Želimo da vidimo uspeh.”

Poručio je da Vlada u Prištini mora da primenjuje vladavinu prava i da poštuje prava manjina.

Govoreći o izborima, Džonson je kazao da su izbori zakazani za 6. oktobar važni i da se nada da će građani izaći na glasanje i da će na njima izraziti svoju volju.

“Kosovo ima tradiciju slobodnih izbora, a nadamo se da će se to i nastaviti, želimo da vidimo članove svih zajednica da učestvuju”, zaklljučio je Džonson.

Kongresmen Džonson i senator Marfi su u Prištini razgovarali sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, predstavnicima više albanskih partija, kao i sa predsednicima PDS-a Nenadom Rašićem i SLS-a Slobodanom Petrovićem.

Izvor RTv Kim

Comments

Pročitaj još