• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Sutra predavanje o znamenitim Jevrejima ili šta je spisateljica erotskih romana tražila na Kosovu

Predavanje i izložba o znamenitim Jevrejima na Kosovu između dva svetska rata 1918-1941 održaće se sutra u Evropskoj kući, u Kosovskoj Mitrovici. Govoriće profesor istorije, Mitrovčanin Miloš Damjanović.

Kako navode iz Evropske kuće, posetioci će, tokom predavanja, biti u prilici da čuju, ne samo ko su znameniti kosovski Jevreji, već i javnosti nepoznate detalje o njima, poput – koji je to sportista, svetski rekorder, učesnik Olimpijskih igara i član sportskog kluba Zvečan koji je odbio da pozdravi Hitlera u Nemačkoj 1936; ko je bio putovođa, tumač i saputnik britanskoj spisateljici Rebeki Vest na Kosovu; šta je tražio predsednik jedne evropske države na Kosovu između dva svetska rata, a šta jedna spisateljica erotskih i lezbejskih romana.

O Damjanoviću

Mitrovički istoričar Miloš Damjanović autor je 20 istraživačkih tekstova o jevrejskoj kulturi, istoriji i religiji, koji su objavljeni i u međunarodnim časopisima. Dobitnik je nekoliko počasnih nagrada zbog doprinosa jevrejskoj kulturi. Doktorand je istorije.

Događaj počinje u 13 časova, a organizuje ga Evropska kuća, u okviru Evropskih dana jevrejske kulture koji se obeležavaju od 1. septembra.

Comments

Pročitaj još