• Početna>
  • Vesti>

Ekonomsko-trgovinska škola u školsku godinu ušla sa novim obrazovnim smerom

Ekonomsko-trgovinska škola u Kosovskoj Mitrovici u školsku godinu je ušla sa novim obrazovnim smerom – smer za kuvara.

Smer je ove godine primio 10 đaka, koji će pored opšte – obrazovnih predmeta, imati i praktičnu, specijalizovanu nastavu.

Direktorica ove škole, Dragana Antonijević je istakla da su tokom leta preduzete sve neophodne mere, kako bi škola i u tehničkom pogledu, bila opremljena za ovu pomalo specifičnu nastavu.

Ona je dodala da je ovo prvi kuvarski smer na Kosovu i Metohiji i to zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

“Iskoristila bih priliku da se zahvalim predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandru Spiriću kao i načelnici Dedić, jer mi u školi radimo, stvaramo ideje, radimo na obrazovnom sistemu kako bi ga unapredili ali bez podrške ljudi koji su danas sa nama ne bismo uspeli da sve svoje projekte dovedemo do kraja. Na nama je da unapređujemo svoj obrazovno vaspitni rad i da idemo dalje” rekla je Antonijević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da je otvaranje novog smera dodatna motivacija za srednjoškolce, jer su oni budućnost koja zaslužuje adekvatnije i povoljnije prilike u svakom pogledu.

“Na svima vama je da ulažete u sebe I da se posvetite učenju jer je ono u šta svi treba da ulažemo – obrazovanje. To čini svakodnevno i naše resurno Ministarstvo i načelnica sa svojim timom, kao I vasa direktorica i vaši nastavnici ali na vama preostaje da date onaj glavni napor i završnicu u svakom pogledu kada je u pitanju škola. Imajući u vidu da vasa škola ima dugogodišnju istoriju koja je iznedrila velika imena koja su značajna za funkcionisanje ne samo našeg grada već i naše države.

On je dodao da ova škola otvaranjem novog smera vraća stari sjaj koji je imala uz dugogodišnje postojanje i tradiciju.

“Na nama je kao lokalnoj samoupravi da uložimo sredstva i doneli smo odluku da 2.5 miliona dinara za adaptaciju i prilagođavanje za prostorije u kojima će ovaj smer da se obučava. Ono što je posebno je da Ekonomska škola vraća stari sjaj koji je imala godinama imajući u vidu dugogodišnje postojanje i tradiciju. Želimo da u narednom periodu težimo ka pravim vrednostima. Srednjoškolci su to prepoznali i timskim radom se posvetili sa svojim profesorima i direktorkom škole, da će u narednom periodu ostvarivati još bolje i uspešnije rezultate kako na lokalnom tako i na republičkom takmičenju” rekao je Spirić.

Načelnica školske uprave na Kosovu i Metohiji Jasmina Dedić je istakla da je ove godine veliki broj škola renoviran te da je nastava u svim školama na KiM počela na vreme.

“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je prepoznalo potrebe našeg grada i ove godine su odobrili otvaranje novog smera i ja im se ovim putem zahvaljujem. Takođe, u svim školama na Kosovu i Metohiji nastava je počela na vreme, veliki broj škola je renoviran i svi sve je završeno do polaska u školu. Posebne čestitke bih uputila đacima prvacima i njihovim roditeljima jer za njih počinje jedna nova etapa u životu” kazala je Dedić.

Nakon završene kuvarske škole, koja je trećeg stepena, za đake je obezbeđen nastavak školovanja na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Leposaviću.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi uspešno funkcionišu još četiri smera – finansijski administrator, ekonomski tehničar, pravni tehničar  i trgovac – treći stepen.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još