• Početna>
  • Vesti>

Obeležava se 80 godina od početka Drugog svetskog rata

Na današnji dan pre 80 godina počeo je Drugi svetski rat invazijom nacističke Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine. Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Andžej Duda otvorili su komemoraciju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Ceremonija je počela u poljskom gradu Vilunu rano jutros u 4 sata i 40 minuta, kada su prve nacističke bombe pale na Poljsku i ubile prve civile.

Posle minuta ćutanja, Duda se zahvalio Štajnmajeru na njegovom prisustvu, prenosi AP.

Nešto kasnije, premijer Poljske Mateuš Moravijecki i evropski zvaničnik Frans Timermans obeležili su godišnjicu na poluostrvu Vesterplate, gde se dogodila prva bitka Drugog svetskog rata.

Centralna državna svečanost obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata održava se ovog puta izuzetno u Varšavi a ne u Gdanjsku, gde je formalno rat počeo napadom nemačkog bojnog broda na poljski garnizon u svitanje 1. septembra 1939. godine, zato što je ceo program podređen glavnom gostu, predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji je, međutim, zbog uragana uragana “Dorijan” koji se približava obalama Floride, u poslednjem trenutku otkazao posetu i učešće u Varšavi.

Obeležavanje godišnjice u Varšavi je u svetu izazvalo prvi put i kontroverze zato što su za razliku od proslava pre 10 godina ovog puta poljske vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda nastojale da izbegnu po svaku cenu da jedna od glavnih zvanica bude predsednik Rusije Vladimir Putin i umesto svečanosti sa nekadašnjim ratnim saveznicima, vlasti su odabrale da je obeleže sa sadašnjim iz NATO, Evropske unije i Istočnog partnerstva.

Sa Zapadnog Balkana bez obzira na velike civilne žrtve i jak antifašistički pokret njihovih zemalja pozivnicu tako nisu dobili predsednici Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije i njih nema među 250 gostiju iz 40 državnih delegacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da oni koji su najviše stradali nisu dobili poziv.

Izvor: B92,Beta

Comments

Pročitaj još