• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Nezadovoljstvo zemalja zbog prisustva Kosova na sastanku u Helsinkiju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas gostujući na RTS-u, da je pozivom predstavnika Prištine na sastanak u Helsinkiju napravljen loš presedan, ističući da su zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i one koje jesu, izrazile nezadovoljstvo jer nisu bile obaveštene o njihovom dolasku, prenosi Tanjug.

Dačić je istakao da je ovo prvi put da je izmenjen format tog sastanka, ali je naglasio da je sa aspekta Beograda prihvatljivo da učestvuje na raznim skupovima, ako se ispoštuje princip obeležavanja samo imena ljudi, bez državnih obeležja, takozvani “gimnih formata” i kako kaže “Nije bilo povoda da Srbija ne učestvuje na sastanku”.

Šef srpske diplomatije konstatovao je da je Španija protestovala zbog promene formata, odnosno činjenice da na sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata nisu pozvane samo kandidati, nego i partneri.

“Nije samo Španija izrazila protest, sve zemlje koje nisu priznale Kosovo su izrazile nezadovoljstvo, ali i zemlje koje jesu priznale Kosovo su izrazile nezadovoljstvo jer ih (šefica evropske diplomatije Federika) Mogerini uopšte o tome nije obavestila”, kazao je on.

Šta će se desiti kad naslednik Mogerini, Žozep Borel, ne bude pozvao BiH i Kosovo na sastanak, upitao je ministar.

“Oni će da se ljute što nisu pozvani? To je loš presedan koji je napravljen, a naročito jer za to nije bilo razloga pošto nije bilo pozitivnih pomaka u regionu, naročitio od strane Prištine. Naprotiv, ona je imala sve te akte koji narušavali regionalnu saradnju”, kazao je Dačić.

Kaže da je na sastanku podsetio da je on potpisao Briselski sporazum 2012. godine.

“Vi ste garantovali, tako sam im se obratio, da će to biti realizovano. Danas to više niko ne spominje”, konstatovao je Dačić.

Kada su u pitanju zahtevi da Srbija ne treba da radi na povlačenju priznanja Kosova, on je istakao da je u Helsinkiju upitao da li druga strana hoce da prestane sa lobiranjem za priznanje Kosova.

“Pitam Pacolija, hoće li da prestane da lobira za nezavisnost. On ćuti. Onda nećemo ni mi”, poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da Priština želi da se kandiduje za Savet Evrope i da njihova predstavnica u Strazburu želi da pravi izložbu sa odećom koju su žene nosile kad su bile silovane.

“Takve morbidne stvari mi treba da pozdravljamo i aplaudiramo?”, upitao je Dačić.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još