Prva dečja likovna kolonija održana u Šilovu

Prva Likovna kolonija za decu, koju vodi profesorka likovne kulture, akademiska slikarka Ivana Nikolić održava se u Šilovu. Učestvuje dvadesetoro malih umetnika, koji čitav  dan provode u crtanju i slikanju. Tehnike koje koriste primerene su uzrastu, a zastupljene su olovka, drvene boje, akvarel i tempera. 

Profesorka Ivana Nikolić kaže da je došla na ideju da se kolonija organizuje posle uspešne prolećne likovne radionice.

“Ovo je prva dečja likovna kolonija na ovim prostorima. Volela bih da je organizujemo i narednih godina i da postane tradicija u ovom kraju”, kaže Nikolićeva.

Osim rada u zatvorenom prostoru, mladi slikari su oslikavali i prostor ispred vrtića Kosovski božur u Šilovu.

“Interesantan deo kolonije, posebno za decu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda. Osmišljeno je tako da kroz crteže i brojeve deca razvijaju logičko razmišljanje”, objašnjava Ivana Nikolić.

Deca su zadovoljna, vole da crtaju i slikaju, vole igru bojama.

Za Danicu je “sve super”, a Isidora je “došla da se zabavi, pa je nešto i naučila”. Nikola kaže “da je slikar kao i njegova mama, da voli da meša boje, koje posle stavlja na platno ili papir”. 

Najstrarija Andrijana uradila je olovkom izuzetan rad za koji ne mora da brine da li će biti izložen.

“Spremala sam ga za izložbu”, kaže Andrijana koja ponosno gleda u ružu, koja samo što ne zamiriše sa papira.  

Dvodnevna dečja likovna kolonija biće završena u subotu izložbom radova nastalih tokom prolećne radionice i ove kolonije, koja je okupila decu, uglavnom onu koja su prethodno pohađala prolećnu Školu crtanja u Domu kulture u Šilovu i koju je takođe vodila profesorka Nikolić. 

Izvor: RTV Puls

Comments