Mogerini: Ovo nije presedan, želeli smo da razgovaramo

U Helsinkiju je održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU i “partnera sa Zapadnog Balkana” i Turske, iako je uobičajeno da prisustvuju zemlje kandidati. Ovo ne stvara presedan, kaže Federika Mogerini.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže je tokom ministarskog sastanka u Helsinkiju razgovarano o potrebi da se Beograd i Priština vrate pregovorima pod pokroviteljstvom EU i istakla da je ohrabrena pozitivnom atmosferom i duhom koji je pokazan tokom sastanka.

“Nadamo se i razgovarali smo o potrebi da se Beograd i Priština vrate pregovorima pod pokroviteljstvom EU. Ohrabrena sam pozitivnom atmosferom i duhom koji je pokazan tokom sastanka kako od strane partnera sa Balkana, tako i od strane zemalja članica”, poručila je Mogerini.

Mogerinijeva, koja je predsedavala neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova EU, objasnila je da je na sastanak u Helsinkiju pozvala svih šest partnera sa Zapadnog Balkana zbog, kako kaže, razgovora o dešavanjima na Balkanu.

“Ovo ne stvara presedan, jednostavno smo želeli da sa našim partnerima u regionu razgovaramo o dešavanjima na Balkanu, integracijama i saradnji u regionu”, izjavila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije je ocenila da su ministarski razgovori EU 28 i partnera sa Zapadnog Balkna o razvoju situacije u regionu bili “intenzivni, iskreni i konstruktivni”.

“Naglasili smo važnost kontinuiranog rada sa njihove strane na procesima nastavka refomi, pomirenja, regionalnoj integraciji i saradnji. Istovremeno, tu je i potreba za doslednim pristupom EU”, poručila je Mogerini.

Dodala je da očekuje da zemlje članice donesu odluke kako o započinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makeodnijom i Albanijom, tako i o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još