Mladi u Gračanici kroz biciklizam promovišu turizam

Turizam kroz biciklizam ili biciklizam kroz turizam. Grupa mladih u Gračanici promoviše i jedno i drugo. Nabavili su dvadesetak bicikala i krenuli u prve vožnje i obilaske istorijskih lokacija.

Prošlo je vreme kada je bicikl bio sastavni deo skoro svakog dimaćinstva. Ljudi su bicikl zamenili automobilom. Mladi u Gračanici krenuli su u oživljavanje korišćenja bicikala.

“Mi smo započeli projekat sa Evropskom unijom gde su nas podržali sa 24 bicikle. Namera nam je da ubuduće povećamo korišćenje bicikala i od lokalnih ljudi, ali i da turistima koji dolaze svakodnevno da posećuju Gračanicu olakšamo da posete i neka druga mesta”, navodi Petar Đorđević iz organizacije “Mlada aktivna Gračanica”.

A u Gračanici, pored istoimenog srednjovekovnog manastira, mogu da se vide spomenici ličnostima iz srpske srednjovekovne istorije, arheološko nalazište “Ulpiana” iz rimskog doba.

Na bujnu prirodu žitelji Gračanice i okolnih mesta su se navikli. A koliko je vredna govori zapažanje Amerikanke Džozi Menzel koja je život u Čikagu zamenila životom u ovom delu Kosova i Metohije.

“Živim sad u Lapljem Selu blizu Gračanice. Predajem engleski i muziku, ja sam ovde samo zato što volim ovde”, ističe Džozi Menzel.

Prva biciklistička tura okupila je i nekoliko đaka osnovaca. Evo šta su naučili.

“Da je ‘Ulpiana’ napravljena u 1. veku, da je sagradio car Trojan i da je bio jedan od najvećih gradova. Da je naš manastir Gračanica sagrađen u srpsko-vizantijskom stilu”, kaže Petar Božidarević.

U Gračanici nema biciklističkih staza. Ko se odluči za bicikl može maigistralom ili trotarom ako ima mesta za prolaz zbog nepropisno parkiranih automobila.

“Dobra je vest da se trenutno radi na urbanizaciji Gračanice i naveli smo da je jedna od važnih stvari koju treba da urade i da naprave biciklističke staze kroz celu Gračanicu”, dodaje Đorđević.

Entuzijastima, međutim, ne treba mnogo. Bitno je da imaju bicikl. Tako se grupa članova “Mlada aktivna Gračanica” uputila ka Novom Brdu, udaljenom tridesetak kilometara. Trebalo im je nekoliko sati, ali su ipak stigli na cilj da promovišu da je Novo Brdo srpska srednjovekovna tvrđava, uprkos težnji nekih da je prikažu drugačije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još