• Početna>
  • Vesti>

Koncertom ansambala večeras se završava Velikogospojinski sabor

Uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatom kao Velika Gospojina, u Leposaviću je zvucima gusala započeo i dvadesetčetvrti sabor nematerijalnog kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Domaćini ovog sabora su članovi Kulturno umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića, koji neguju i čuvaju tradiciju i kulturu i to čine pune dvadeset i četiri godine, koliko postoji Velikogospojinski sabor.

„Ta naša baština je zaista vezana i duhovno i verski i ona snaži ljude, jača, krepi. Očekujem da ona u ovoj godini da bolje rezultate a iduće godine da to bude jače i još bolje, bez obzira na sitne poteškoće koje su tekuće, nastaju i nestaju“, ocenjuje direktor KUD „Kopaonik“ iz Leposavića, Đorđe Lakušić.

Lakušić se kako ističe, nada da će na ovom „našem vekovnom prostoru uspeti da očuva sve te naše vrednosti“.

Sa druge strane iz Plužina iz Crne Gore, stigli su gosti koji su prvi put na Kosovu i Metohiji, koji smatraju da se tradicija guslanja nije ugasila i te i da danas ima mladih koji vole ovaj instrument.

„Praktično ja sam prvi put na Kosovu, i uzbuđen sam dolaskom kod vas. Pre godinu dana osnovao sam školu gusala u Plužinama, ima deset -petnaest, neka uspeju i dvojica, ja sam prezadovoljan“, ističe Zdravko Knežević.

Napominje da postoje zainteresovani za ovu školu, ali ono što je potrebno da bi se uspelo, je kako Knežević ocenjuje vežbanje i učenje pesama.

Najmlađi član guslarskog ansambla iz Plužina, Bogdan Golubović, svojim nastupom oduševio je prisutne na otvaranju.

Ističe da je ovaj instrument zavoleo na prvi pogled. Bogdan otkriva da gusla već godinu dana ali da nije jedini u svojoj porodici, gusla i njegov tata, dodaje Bogdan.

Juče je domaćin ove manifestacije bio Srpski kulturni centar Priština,kada je održana Etno revija Srba sa Kosova i Metohije uz video projekciju KUD „Kopaonik“.

Večeras je za zatvaranje sabora planiran koncert kulturnih ansambla na otvorenoj porti manastira Sv. Vasilije Ostroški u Leposaviću.

Izvor: RKM, KoSSev

Comments

Pročitaj još