• Početna>
  • Vesti>

Priznanje „Pesničko Uspenije” Veroljubu Vukašinoviću

23. Pesnički susreti “Sokolica 2019”, održani su u kompleksu Rajska banja u Banjskoj. Manifestaciju je otvorio predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević. Više od 15 književnika iz Srbije, dragih gostiju iz Republike Srpske, svojom poezijom, igrom najlepših reči ili kako pesnici kažu „cvećem za sva jutra i za naše Kosovo i Metohiju“, predstavilo se publici. Ovogodišnje priznanje „Pesničko Uspenije” pripalo je Veroljubu Vukašinoviću.

Zamišljena da bude spoj kičice i pera, spoj platna i hartije, jedinstveno prožimanje reči, odnosno stihova i boja, kilturnu manifestaciju i ove godine 23. po redu uoči velikog Gospojinskog praznovanja uveličali su naši istaknuti pesnici. Prestižno priznanje pesnička povelja ove godine odlukom žirija dodeljena je Veroljubu Vukašinoviću, izrazitom liričaru iz Trstenika.

“Uvek se odazivam svakom glasu sa Kosova.Večeras sam govorio o Sokolici, o Presvetoj Bogorodici, o manastiru Banjska, to su sve ukrasi naše epske i lirske poezije, ali i sveta mesta naše istorije i mislim da biti ovde samo po sebi je nešto što čoveku mnogo znači i što ga inspiriše i nadahnjuje”, rekao je za TV Most Vukašinović.

Pesnički susreti iz godine u godinu uz osvedočene prijatelje donose i nova lica i imena iz književnog sveta. Svoje učešće po prvi put uzela je pesnikinja Milica Plavšić iz Sremskih Karlovaca.

“Mogu reći da sam presrećna, da mi je ukazana velika čast, sam poziv mi je mnogo značio. Generalno sam prvi put na Kosovu, inače moram da naglasim da je moje devojačko prezime Orlović, a znamo da su Orlovići sa ovog podneblja i kad god ramišljam o Kosovu kod mene proradi ono malo crveno krvno zrnce Orlovića sa Kosova. Prosto sam negde vezana i imam nekoliko pesama posvećenih Kosovu”, kaže Plavšić.

Za Gordanu Boranijašević iz Nove Varoši u pesničkim krugovima govori se da piše dušom Jesenjina. Njene pesme zastupljene su u Antologiji srpske poezije.

“Kad god gledam neku emisiju, kada čujem jednu reč koja me asocira to zaista budi posebna osećanja u meni.Pesmu “Prizrene moj neviđeni” napisala sam  pre nekoliko meseci gledajući neku emisiju o Prizrenu. Inače sam najviše boravila u Velikoj Hoči i Zočištu, ovo mi je drugi put da boravim u ovom delu KiM”, rekla je  Boranijašević.

U znak sećanja na nedavno preminulog Miomira Mikija Jovanovića posetiocima manifestacije prikazan je video na kom su se smenjivale slike i stihovi istaknutog kosovsko mitrovačkog umetnika.

Poetsko saborovanje ove godine povereno je KUD Zvečan uz podršku Opštine Zvečan, uz zajedničku želju – i dogodine na KiM.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još