• Početna>
  • Vesti>

In memoriam: Vasilj Adžić, nesebično najboljeg sebe dao svojoj Kosovskoj Mitrovici

Svestrani umetnik iz Kosovske Mitrovice Vasilj Adžić (1976) iznenada je preminuo danas u 44. godini života od posledica srčanog udara.

Adžić je bio nadaren za polje likovne umetnosti i iza sebe je ostavio veliki broj slika i crteža.
“Moj likovni rad predstavlja istraživanje unutrašnjeg sveta. Pošto sam svestan da postoji, ali samo toliko, jer mu ne poznajem granice, atmosferu, prirodu, zvuke, mirise, boje, zakone, ako ih ima, onda se u skladu sa tim i ponašam. Kao i ronilac kada zaroni, on ulazi u neki drugi svet sa nekim drugačijim pravilima življenja u njemu, tako se i ja trudim da kad uronim u sebe samog i uvek izranjam sa nekim novim crtežom ili slikom. E sad, da li je ta slika prava fotografija mog unutrašnjeg sveta…. nekad posumnjam, ali često i budem uveren da je upravo to slika mog nesvesnog bića koja je uz veliki trud i istraživanje izašla na videlo” rekao je Adžić u maju 2019. za list Danas.

Vasilj na polju pozorišne i muzičke umetnosti ; organizator Džez i bluz festivala “North city”

Narodno pozorište Priština angažovalo ga je u predstavama: „Hotel Kosovo“, „Venecijanke“, „Sestre“, „Podgorička skupština“, „Slobodan šou”.
Jedan je od organizatora Međunarodnog džez i bluz festivala (North City Jazz & Blues Fest).
” Kosovska Mitrovica ima u sebi veliku tradiciju sviranja i slušanja džeza. Naš festival je po nama poseban zato što se uvek trudimo da umetnike za džez i bluz muziku dovedemo sa izvora postojanja te muzike, a to je naravno skoro uvek Amerika. Takođe smo možda i jedini u Istočnoj Evropi koji tvrdoglavo insistiraju na tradicionalnim jam sessionima gde se druženje između gostiju festivala nastavlja u nekom klubu na zajedničkoj bini i zajedničkoj svirci, gde se energija i ljubav prenose između njih i zajedno sa svima nama. Tu leži i veza sa likovnom kolonijom „Kolektivna slika“ gde tri ili više umetnika slikaju jednu sliku svako sa svojom tehnikom, svako preko drugog, a sa težnjom ka univerzalnoj likovnosti i zajedničkoj sreći stvaranja. Tako reći slikarski jam session” rekao je Adžić listu “Danas”.
Narodno pozorište Priština na Fejsbuk stranici objavilo je da “Kosovska Mitrovica i Zvečan ostaju bez još jednog od ljudi koji su simbol njihove gradske kuture, neke drugačije prošlosti i senzibiliteta koji nestaje”.i

Vasilj Adžić je ostavio trajni pečat u kulturno-umetničkom životu Kosovske Mitrovice. U Galeriji „Akvarijus“ organizovana mu je i prva samostalna izložba 2018. godine („Buđenje“), a potom i izložba „Ćirilica“ (2019).

Na drugom trijenalu umetnosti samoukih vizionara, naći će se tri umetnička dela Vasilja Adžića na izložbi koja će biti postavljena u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu od 15.10-10.11.2019. godine.
Na pitanje koja je najveća prepreka na koju je naišao u dosadašnjem stvaraštvu, Adžić je rekao “najveća prepreka sam sam sebi”.

Vasilj, simbol Kosovske Mitrovice nekad i sad

Za Mitrovčane on je simbol Kosovske Mitrovice. Njegova energija, emocija, bezgranična ljubav prema umetnosti, pomeranje granica mogućnosti, razbijanje predrasuda na svim nivoima, i duh vedrine, nade, pozitivne energije i radosti, otvorenosti i razumevanja za sve, još dugo će se na svojim krilima nositi ovaj grad. Njegova dela svedočiće zauvek o nekome ko je sebe nesebično dao svom gradu, i tako zaveštao sebe nezaboravu.

Iza sebe je ostavio suprugu i dve ćerke.Vasilj Adžić će biti sahranjen sutra na groblju u Rudaru. Povorka kreće u 13 časova, iz stana u ulici Džona Kenedija.

Radio Kosovska Mitrovica izražava žaljenje zbog preranog odlaska jednog od svojih saradnika, čiji smo rad i stvaralaštvo pratili sa neskrivenim zadovoljstvom, a koji je svoje poštovanje prema našoj medijskoj kući dokazivao iz godine u godinu.
Porodici Adžić izražavamo najdublje saučešće zbog nenadoknadivog gubitka svog sina, oca, supruga, brata.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Danas

Comments

Pročitaj još