• Početna>
  • Vesti>

Štrpce: Uhapšeni Srbin i Albanac pod sumnjom za paljenje bagera za izgradnju MHE

Foto: Ilustracija

Regionalna istražna jedinica Kosovske policije iz Uroševca juče je u selu Donja Bitinja kod Štrpca izvršila pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale u ovom mestu.

Vest je sinoć za “KoSSev” potvrdio komandir policijske stanice u Štrpcu, Dragan Ivanović. Međutim, brat uhapšenog Srbina tvrdi da je umesto njegovog srednjeg brata, čije se ime nalazilo na nalogu za privođenje, uhapšen najmlađi brat, koji pri tom boluje od dečje paralize.

U selu Donja Bitinja već neko vreme izvode se radovi na izgradnji mini hidrocentrale kojoj se mnogobrojni meštani ovog, ali i susednog sela protive, te redovno organizuju proteste. U tom protestu zajedno učestvuju stanovnici i srpske i albanske nacionalnosti.

Ivanović je sinoć u izjavi za “KoSSev” rekao da su u poslednjih nekoliko meseci zapaljena dva bagera kojima su izvođeni radovi.

Juče su pripadnici Kosovske policije priveli dvojicu muškaraca iz Donje Bitinje, upravo na osnovu sumnje, kako je dalje rekao, da su oni navodno podmetnuli požar, kao i zbog navodnih „pretnji prema nekim licima“.

Tokom akcije je izvršen pretres kuća u kojima žive osumnjičeni, a njima je određen i četrdesetosmočasovni pritvor.

Akciju je, inače, sprovela regionalna istražna jedinica, zbog toga što je u pitanju „velika vrednost pričinjene štete“, objasnio nam je Ivanović.

Hapšenje je potvrdio i Zoran Stanković, koji se predstavio kao brat jednog od privedenih.

Međutim, on tvrdi da je uhapšena pogrešna osoba.

„Na nalogu je stajalo ime mog srednjeg brata A.S. a oni su priveli mog najmlađeg brata koji od detinjstva još boluje od dečje paralize“, u telefonskom razgovoru rekao je, kako se predstavio – Zoran Stanković.

Štaviše, prema njegovim rečima, u toku hapšenja njegovog brata, došlo je navodno do prekomerne upotrebe sile, kada je, kako svedoči, tokom pretresa kuće, jedan od pripadnika specijalne jedinice kundakom navodno udario po ruci njegovu majku. U trenutku kada smo sa njim razgovarali telefonom, potvrdio nam je da su bili na putu ka lekaru.

Ovaj potez policije ocenio je kao „čisto zastrašivanje“.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još