• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Saopštenju Kvinte ne pridavati previše važnosti, bole ih povlačenja priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija nastaviti politiku koja kao rezultat ima povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, uz napomenu da Srbija time ne želi da iritira ni Prištinu ni međunarodnu zajednicu, već da štiti svoje interese.

Šef srpske diplomatije ocenio je da poziv zemalja Kvinte Beogradu da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova znači da je to istina i da boli.

“Pričali su da povlačenja priznanja nisu istina. Odjednom, postade uslov da Priština ukine takse, a da Srbija prekine tu kampanju za povlačenje nezavisnost. Znači da boli, znači da je istina”, kazao je Dačić za televiziju Pink.

On je napomenuo da tom saopštenju Kvinte, ipak, ne treba pridavati previše važnosti, jer su to već više puta ponovljeni stavovi.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajedničkoj izjavi tih zemalja.

“Oni pokušavaju da naprave veštačku ravnotežu odgovornosti, pa pozivaju obe strane na kompromis”, rekao je Dačić i upitao šta još Srbija treba da učini kako bi se postigao dogovor.

On je naveo da je stav da Srbija kampanjom za povlačenje nezavisnosti Kosova iritira Prištinu odraz stare politike prema Srbiji.

“To je njihova želja da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija i da ga prizna što više država, a da Srbija tu ne treba da ima nikakvu ulogu i da treba da pozdravi sve to”, rekao je Dačić.

On je dodao i da u saopštenju Kvinte nigde ne piše da će te zemlje prestati da lobiraju za nezavisnost Kosova.

Dačić je potvrdio da savetnik američkog predsednika Džon Bolton neće doći u ranije najavljivanu posetu Srbiji.

Kako je rekao poseta je otkazana, jer je problem u Prištini koja odbija da ukine takse na robu iz Srbije.

Govoreći o predstojećim predsednički izborima u Americi Dačić je rekao da neće da utiče na to za koga će Amerika da bira, ali da stvari treba “spustiti na teren interesa”.

Izvor: FoNet

Comments

Pročitaj još