Donja Budriga: Organska hrana sve primamljivija

Proizvodnja organske hrana je sve primamljivija kupcima. Iako se na pijacama i marketima može naći raznovrsno povrće, malo je onih koji se odlučuju za proizvodnju bez upotrebe pesticida. Porodica Živkovic iz Donje Budrige se upravo na ovakav način bavi proizvodnjom paprika i paradajza.

Živkovići su  sa proizvodnjom povrća na otvorenom krenuli  pre ’99.godine, a od 2006.godine  i u plastenicima. Jedni su od većih proizvođača u Opštini Parteš-Pasjane, a  paprika i paradajz su u potražjni više nego što se proizvedu. Vremenski uslovi ove godine itekako pogoduju povrću.

”Ove godine će biti možda malo manji rod, ali je ekstra kvalitet. Negde oko 500-600 kilograma prodajemo  nedeljno, ali to je već drugi mesec kako prodajemo, smajuje se. Veća je potražnja, ali imamo manje paradajza, zato sledeće godine planiramo da zasadimo od 4-5.000 korena, zato što je potražnja mnogo veća, nego što možemo mi da isporučimo”, rekao je Radomir  Živković.

Mnogo rada pa zarada napominje Radomir. Zadovoljan je tržištem, a svoje proizvode uglavnom plasira u Gnjilanu, Štrpcu i Gračanici. Pored paradajza tu je i paprika, koja je u letnjim mesecima veoma tražena.

Ove godine smo povećali proizvodnju za 20.000 korena. Sadimo naše sorte vezenku, ajvarku najviše zato što radimo ajvar i imamo dosta potražnje za ajvar, tu je i somborka, amanda i ljute paprike. Ove godine planiramo da radimo jedan pogon , sad čekamo od Vlade, videćemo ako nam Srbija nešto bude pomogla dobro, ako ne krenućemo sami“, kaže Radomir Živković.

Proizvodnjom ajvara bave se porodično, a kad pomoć zatreba angažuju i radnike.

“Isplativ je posao, mislim da je svake godine sve veća potražnja  za domaćom hranom, jer uvozna hrana paradajz ili paprika iz Grčke ili Albanije to nije kvalitetno, naši kupci traže domaći paradajz da jedu zdravu hranu i sve više moramo da povećavamo“, rekao je Radomir.

Nakon paradajza i paprike Živkovići nastavljaju sa proizvodnjom kornišona. S obzirom da je cena domaćeg povrća sve veća, Radomir poručuje i ostalima da razmisle o bavljenju povrtarstvom. 

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još