Poslata molba Severnoj Makedoniji za izručenje Tomora Morine

Ministarstvo pravde Srbije podnelo je Severnoj Makedoniji molbu za izručenje Tomora Morine, bivšeg pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, rečeno je danas Tanjugu u tom ministarstvu.

Morina je prošle sedmice uhapšen na graničnom prelazu Blace – Đeneral Janković, po Interpolovoj poternici Srbije koja ga traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Istragu protiv njega u Srbiji vodi Tužilaštvo za ratne zločine.

Uz molbu za izručenje Srbija treba da dostavi i dokumentaciju o tom predmetu, a odluku o ispunjenosti uslova za izručenje doneće makedonsko pravosuđe.

Konačnu odluku o molbi Srbije donosi makedonski ministar pravde.

Hapšenje Morine izazvalo je reakcije i na Kosovu i u Makedoniji.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da će u ovom slučaju poštovati zakon, a albanske političke stranke u toj zemlji su tražile puštanje Morine na slobodu.

Puštanje na slobodu bivšeg pripadnika tzv. OVK tražio je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je rekao da Priština neće dozvoliti izručenje Morine Srbiji.

Veterani OVK najavljuju protest

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Đakovice najavili su protest u sredu sa zahtevom da se odmah oslobodi Tomor Morina, prenosi Bota Sot.

Sud u Skoplju je odbio zahtev za puštanje Morine iz pritvora, uz ocenu da postoji rizik da će pobeći iz Severne Makedonije, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Izvor RTV

Comments