• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj danas predsedavao vladom, brojne kritike na račun navodnog neustavnog delovanja kosovskog premijera u ostavci

Kosovska vlada sastala se danas tačno nedelju dana od kada je predsednik ove vlade, Ramuš Haradinaj najavio da podnosi ostavku. Uprkos činjenici da je ostavku i zvanično predao skupštini i predsedniku u ponedeljak, Haradinaj je danas predsedavao vladom. Ovaj postupak naišao je na brojne kritike u kosovskoj javnosti, mnogi tvrde da je Haradinajev postupak neustavan. S druge strane kritike trpi i kosovski predsednik, Hašim Tači koji još uvek nije okupio političke partije i pozvao ih na konsultacije nakon ostavke kosovskog premijera. Proces konsultacija Tači je juče najavio za sledeću nedelju.

Ramuš Haradinaj doleteo je kasno sinoć u Prištinu nakon što je u utorak davao iskaz Kancelariji specijalnog tužioca u Hagu u svojstvu osumnjičenog – poziv za davanje iskaza ujedno je bio i razlog njegove ostavke. Na svom Fejsbuk profilu odmah je odgovorio na kritike povodom odluke da sazove redovnu sednicu vlade.

„Kao vlada koja podnese ostavku, kao što sam spomenuo u svojoj odluci da podnosim ostavku, obavljam svoje dužnosti, ne mogu se usuditi da ostavim vakuum, jer Kosovo ne može da snosi posledice vakuuma u vlasti. Poštujući ih, stranke koje misle drugačije pozivam da se obrate Ustavnom sudu. Kakva god bude odluka Ustavnog suda, poštovaću“, objasnio je Haradinaj svoju odluku da sazove sednicu vlade, prenosi “RTK2”.

Do sednice, kako i najavljeno je došlo, a jedan od ishoda je i instrukcija Pravnoj kancelariji vlade da uputi pitanje Ustavnom sudu o tome da li i kako vlada može da funkcioniše nakon ostavke premijera, odnosno da li Haradinaj ima pravo da vodi vladu do izbora nove vlade. Istovremeno, Haradinaj je rekao da je on bivši premijer i da će vlada doneti samo odluke o budžetu za izbore.

Kritike na račun Haradinaja

Brojni su glasovi u kosovskoj javnosti koji ističu da je ostavka premijera neopoziva, te da Haradinaj više nema pravo da vrši dužnost premijera. Sa ostavkom premijera, pala je i vlada, insistiraju. Ipak, ima i onih koji ističu da usled činjenice da Zakon o vladi koji bi regulisao ovakve situacije nije usvojen, ne može se sa sigurnošću tvrditi da Haradinaj nema pravo da vrši dužnost premijera do raspisivanja izbora. S druge strane, kosovski mediji uveliko oslovljavaju i druge članove vladinog kabineta sa „ministar u ostavci“.

I pre nego što je sazvao novu sednicu vlade, Haradinaj je bio kritikovan zato što je u danima nakon najavljene ostavke nastavio da prisustvuje javnim događajima a dan pre same najave ostavke, imenovao je i dva zamenika ministra.

Haradinaja pojedini politički predstavnici u Prištini optužuju da je ostavku podneo kako bi „izigravao žrtvu pravosudnog sistema“ i ocenjuju da nije dosledno to što je uprkos ostavci, zbog kako je sam objasnio, želje „da zaštiti državu Kosovo“, ipak nastavio da kampanjom i promocijom sebe i stranke.

„Njegova uključenost u kampanju pokazuje da on igra sopstvenu političku igru“, mišljenje je poslanika LDK, Dritona Seljmanaja, prenosi “Gazeta Express”.

„To Haradinajeva propagandna manipulacija za jačanje njegove uloge“, tvrdi s druge strane analitičar Beljulj Bećaj i dodaje da dok njegova ostavka ne bude zvanično odobrena od strane parlamenta, on može koristiti ovaj vakuum za svoje svrhe, prenosi “Koha”.

Kritike i na račun Tačija

Pored Haradinaja kritike zbog neispunjavanja ustavnih obaveza trpi i Tači. U skladu sa svojim nadležnostima, nakon ostavke premijera, on je dužan da parlamentarne partije pozove na konsultacije gde bi se odlučilo da li predložiti novog mandatara ili raspisati izbore.

Neretki su natpisi koji ukazuju na tajne planove Tačija da izbegne izbore i osigura podršku za novog mandatara. Međutim, kako za RTK2 objašnjava analitičar Bljerim Bujrani, Tači ne može da raspiše izbore dok se ne raspusti skupština, a ta odluka nije u njegovoj moći.

“Predsednik nije u obavezi da pozove političke partije na konsultacije jer koalicija PAN još uvek nije predala mandate. Trebalo bi da obaveste predsednika da oni žele da predaju svoje mandate i onda se ide na nove izbore. A do tada on nije u obavezi da ih pozove”, rekao je Burjani.

Da bi došlo do raspuštanja skupštine, potrebno je obezbediti dve trećina glasova svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 81 glas. S druge strane, za davanje podrške novom mandataru i novoj vladi, potrebna je prosta većina glasova, odnosno 61.

I dok striktno institucionalno posmatrano Tači, odnosno institucija predsednika ne može uticati na odluku o raspuštanju skupštine, to može učiniti njegova partija PDK.

Imajući u vidu broj poslanika PDK u Skupštini Kosova, ukoliko ova partija i dve parlamentarne grupe koje sačinjavaju poslanici nevećinskih zajednica – Srpska lista i 6+ – ne glasaju za raspuštanje skupštine, ostale partije neće imati potrebnih 81 glas. Na ovaj način, uticajem na nevećinske partije, PDK može da blokira raspuštanje skupštine, što je takođe jedan od tajnih planova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija prema neimenovanim izvorima kosovskih medija.

Ukoliko PDK, uz podršku nevećinskih partija, zaista bude kontinuirano blokirao raspuštanje skupštine, a Ramuš Haradinaj nastavio da sprečava „vakuum“ i saziva sastanke vlade, na kosovskoj političkoj sceni stvari će nastaviti da funkcionišu isto kao da Haradinaj nije podneo ostavku.

Kosovsko civilno društvo: Ukoliko premijer ili ministri donesu bitne odluke da reaguje Tužilaštvo

Protiv namere Haradinaja da nastavi da vodi sastanke vlade, reagovale su i nevladine organizacije. Ocenjuju da kosovska vlada trenutno ne može da glasa i donosi bilo kakve „važne odluke“.

„Vlada je podnela ostavku 19. jula 2019. godine, nema legitimitet da nastavi sa sprovođenjem svog plana upravljanja. Svaki pokušaj da se u narednom periodu donesu važne odluke krše osnovne principe vladavine prava i dobrog upravljanja. Pozivamo bivšeg premijera i vladu da podnesu ostavku i da, dok nova vlada ne bude izabrana, vode računa samo o dužnostima i odgovornostima koje su neophodne za održavanje funkcionalnosti državne uprave, kako bi se sprečio institucionalni vakuum. Vlada koja je podnela ostavku nema mandat da nastavi sa implementacijom svojih politika, a objavila je dnevni red za sledeći sastanak Vlade kao da se ništa nije dogodilo“, navodi se u saopštenju koje prenosi “Zeri”.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još