Dačić: Podrška Nikaragve bitna, njen sused prvi priznao Kosovo

Nikaragva neće menjati stav i dosledno će podržavati međunarodni pravni poredak i borbu Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenitita, istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa kolegom iz Managve, Denisom Monkadom Kolindresom.

Ivica Dačić je istakao važnost činjenice da zvanična Managva nije priznala Kosovo podsetivši na pritiske koje su brojne države trpele i trpe da bi podržale Prištinu. Naglasio je i to da je Kostarika, južni sused Nikaragve, prva zemlja na svetu koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Prištine.

“Nikaragva, sa kojom imamo 40 godina dugu diplomatsku tradiciju, podržava i borbu Srbije za nastavak dijaloga kao način za prevazilaženje problema Beograda i Prištine”, rekao je Dačić.

Managva neće podržati ni učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije – Interpol, Unesko, rečeno je na zajedničkoj konferenciji dvojice ministara koji su podsetili da Nikaragva i Srbija imaju visok stepen prijateljskih odnosa, uvažavanja i podrške u očuvanju nacionalnih interesa.

“Srbija je podržavala i podržavaće tu centralnoameričku državu, koja joj je prijatelj”, rekao je Dačić i podsetio na pritiske koje su brojne zemlje trpele da bi priznale Kosovo.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, neohodno je jačati ekonomsku saradnju dve zemlje koja je minimalna. Dačić je dodao da je dobro što je Monkada Kolindres posetu iskoristio i za razgovore sa premijerkom Anom Brnabić, predstavnicima Ministarstva ekonomije i Privredne komore.

Dačić je ocenio da postoji prostor za unapređenje sistema političkih konsultacija sa Nikaragvom i saradnje u različitim oblastima – ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, vojno-ekonomske, vojne u oblasti kulture, obrazovanja, programa razmene studenata, stipendija.

Monkada Kolindres je rekao da poseta ima za cilj pored učvršćivanja prijateljskih veza i saradnje, jačanje trgovinske razmene, unapređenja investicija saradnje na polju poljoprivrede, koja zauzima veliki deo privrede Nikaragve.

Dačić je podsetio da je sa zvaničnicima Nikaragve nedavno potpisao sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i da očekuje da će ga parlament uskoro ratifikovati.

Izvor: RTS / TanjugComments