Tužba protiv Haradinaja i Bitića zbog univerziteta?

ORCA je najavila moguću tužbu protiv premijera Kosova Ramuša Haradinaja i ministra obrazovanja Šučri Bitićija za zloupotrebu službenog položaja .

Organizacija za kvalitet u nastavi (ORCA) će ih tužiti ako pokušaju da utiču na odluku Komisije za akreditaciju obrazovnih institucija.

Povod za takvu najavu je činjenica da su premijer i ministar obrazovanja ustali protiv odluke Državnog saveta za procenu kvaliteta pri Agenciji za akreditaciju Kosova da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu – i to u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici.

Ti univerziteti nisu prošli procenu međunarodnih stručnjaka i to znači da na njima neće biti upisa novih studenata u narednoj akademskoj godini 2019/20, dok će tekući studenti nastaviti studiranje.

Međutim, ukoliko u roku od godinu dana ne ispune zadate standarde i nakon druge negativne ocene, njima preti potpuno zatvaranje.

Preporuku da ne budu akreditovani dali su međunarodni stručnjaci posle procene ispunjavanja novih standarda koje je Agencija usvojila septembra prošle godine.

Odluka Saveta nije konačna i predstoji žalbeni proces, ali se može promeniti jedino ukoliko se ustanove greške ili uoče elementi koji nisu uzeti u obzir.

Kancelarija EU na Kosovu je saopštila da je odluka Državnog saveta teška, ali fer i u skladu sa mandatom Agencije u obezbeđivanju kvalitetnog obrazovanja.

Oni su pozvali sve aktere na Kosovu da je poštuju, naročito one na političkom nivou, dodajući da će to otvoriti put poboljšanju kvaliteta obrazovanja.

Sa odlukom se, međutim, ne slažu univerziteti i premijer Kosova.

Na ovakvu odluku je oštro i reagovao premijer Haradinaj, navodeći da je ona neprihvatljiva i da se njome uskraćuje pravo upisa studenata na fakultet, pogotovo onih iz siromašnih porodica koji nemaju uslove da studiraju u Prištini ili na privatnim univerzitetima.

On je izrekao optužbu da je u Agenciji za akreditaciju mafija, kao i u mnogim nezavisnim institucijama.

Rukovodilac Državnog saveta za procenu kvaliteta Gazmend Ljuboteni izjavio je da politički pritisak ne može da promeni odluku Agencije.

“Agencija za akreditaciju je nezavisna institucija koja na nezavistan način donosi odluke i s toga politički uticaji ne bi trebali da postoje. Nama je cilj poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja. Ne trebaju da nas smatraju policijom koja nekoga kažnjava, već je naš cilj da unapredimo kvalitet a kako bi sve institucije, bilo privatne ili javne, pružile visok kvalitet studiranja našim studentima, iz koje god zajednice dolazili”, kazao je on.

Ljuboteni je objasnio da su u septembru prošle godine usvojeni novi standardi na osnovu evropskih praksi na osnovu kojih se sada radi.

Univerziteti u Prizrenu i Peći “Ukšin Hoti” i “Hadži Zeka” reagovali su putem saopštenja za medije, navodeći da je takva odluka neprihvatljiva.

Izvor: B92 / Beta

Comments